"Yakalanan Korsanları Serbest Bırakıyoruz"
Deniz Kurmay Albay Yankı Bağcıoğlu, yakalanan Somalili haydutların 3. ülke ile anlaşma olmadığı için serbest bırakıldığını söyledi.
 

Deniz Ticaret Odası’nın ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Bağcıoğlu, üyeleri deniz haydutları konusunda bilgilendirdi. Donanmanın güç koşullarda görev yaptığına değinen Kurmay Albay, “Aden Körfezi’nden sahile mesafe 60-70 mil civarında. Korsanların tekneleri saatte 40-50 knot hız yapabiliyor, sahilden çıkıp 1.5 saatte gemiye ulaşabiliyorlar.  Gece karanlığında radarlarımız 4 metre uzunluğunda, 50 santim genişliğindeki bir tekneyi tespit edemeyebiliyor. Termal kameralarla tespit edildiğinde de yaklaşma manevrası zaten tamamlanmış oluyor. 60 millik bir mesafeyi de 1.5-2 saatte taciz edebiliyorlar. O nedenle ticaret gemilerinin gözcülüğü artırması lazım. Tespit ettiklerinde de en yakın harp gemisine bildirmeleri gerekiyor. Yani şartlar, bölgedeki harp gemileri için düşünüldüğü kadar kolay değil. O kadar hızlı hareket eden korsanlara karşı bir harp gemisinin saldırıya müdahale ederek önlemesi büyük bir başarıdır” diye konuştu.

Haydutların etkisiz hale getirilmesi sürecini de helikopter ve diğer vasıtalarla koordine hareketle durdurulması, aranması, haydutların silahlarına ve teknelerine el konulması şeklinde açıklayan Deniz Kurmay Albay Bağcıoğlu, “Tüm bu süreçten sonra yakaladığımız haydutları 3. bir ülke ile anlaşmamız olmadığı için serbest bırakıyoruz. Bu sadece Türk Deniz Kuvvetleri için değil, herkes için geçerli. Çünkü 3. bir ülkenin gözaltı süresi için bu izni alması gerekiyor. Kenya ile görüşmeler sürüyor.  Bu tabi işin hukuki boyutu ve bizim kapsamımız dışında” sözleriyle havanda su dövüldüğünü itiraf etti.

Silahlarına suç delili olarak el konulduğunu vurgulayan Yankı Bağcıoğlu, “Tekneleri ne oluyor?” sorusuna ise, “hukuki boyutunu bilemiyorum” yanıtını verdi.

korsan_teslim.gif

Gemiler niçin saldırıya uğruyor?

Sunumunda bölgede bugüne kadar yaşanan saldırıların öncelikli sebeplerine yer veren Deniz Kurmay Albay Yankı Bağcıoğlu bu durumu da şu maddelerle açıkladı:

*Gemilerin geçişleri ile ilgili bilgileri bölgede görev yapan savaş gemilerine, UKMTO’ya ve MSC-HOA’ya bildirmemeleri

*IRTC güvenlik koridorunu kullanmamaları

*Düşük sürat ile seyretmeleri

*Düşük freebord yüksekliğine rağmen uygun tedbirlerin alınmaması

*Geminin yeterli seviyede gözcü ile donatılmaması

*Deniz haydutlarına karşı alınan tedbirlerin caydırıcılığı sağlayacak şekilde görünür olmaması

*Deniz haydutlarına karşı yavaş reaksiyon gösterilmesi.

Editör: TE Bilişim