Büyük Petrol Tankerleri  korsan eylemlerinden ve haraçlardan dolayı Süveyş kanalından uzak duruyor

Lloyds List gazetesinde 10 Şubat 2009 tarihinde yayınlanan Martyn Wingrove imzalı habere göre; VLCC sahipleri, Süveyş kanalından uzak durarak, Orta Doğudan- Batı noktasına, Ümit Burnu yoluyla seyahat ediyorlar. Süpertankerlerin bu yolu kullanmalarının tek nedeni Aden Körfezinde bulunan ve saldırgan tavır sergileyen korsanlar.

VLCC sahiplerinin, izleyecekleri rota konusunda kararlarında meydana gelen değişikliğin arkasında,VLCC'ler  için  geçen yılın aniden düşen petrol fiyatları ve son zamanlarda düşük miktarlarda seyreden sözleşme oranları da etkili oldu.

Lloyds MIU Apex servisinden alınan bilgiye göre, sadece geçen ay Orta Doğu petrolü ile  kısmen dolu, 3 büyük tanker Süveyş Kanalı yoluyla gitti. Bu sayı geçen sene aynı dönemde 18’di.
Tanker operasyon ve sözleşme yöneticileri Lloyd’s Liste yaptıkları açıklamada, tankerleri batı yarımküre pazarları üzerinden Güney Afrikaya yönlendirdiklerini ve böylece Aden Körfezi korsanlarından uzak tuttuklarını söylediler.

Londra sözleşme müdürü, bundan önce Ümit Burnu güzergahını kullanan VLCC'lerin  sayısının bugün daha fazla olduğunu ve  bunun korsan tehlikesinden kaynaklandığını söyledi. Bunun yanısıra, yakıt fiyatları nedeniyle  güzergah olarak Ümit Burnu’nu kullanmanın,  Süveyş Kanalı yolunu kullanmaya göre daha pahallı olduğunu sözlerine ekledi.

Ticaret odası Intertanko, korsan faktörünün, fiyatlarda dahil diğer sebeplerle karışarak daha az büyük hammadde taşıyıcısının  Süveyş kanalı yoluyla gittiğini söyledi.

Bir İntertanko idarecisi, boş tankerlerin hala Süveyş Kanalı yoluyla Orta Doğuya döndüğünü söyledi.

Eğer tankerler korsan riski olan bölgeye girerlerse, sahipleri hemen duruma uygun birşeyler yapmalı, alarm  vermeli ve korsanların şartlarını öğrenmeli şeklinde konuştu.

Tanker sahipleri veya Intertanko ile Süveyş kanalı otoriteleriyle, diğer sektörlerde olduğu gibi geçiş ücretleri pazarlığı yapıldığına dair hiçbir bilgi bulunmuyor.
Intertanko başkanı, tanker sahipleri veya başka birileri tarafından bu konuda bir yaklaşımda bulunulup bulunulmadığının farkında olmadıklarını, kendilerininde bu otoritelere karşı böyle bir girişimde bulunmadıklarını söyledi.

Lloyds MIU ,  Ocakta 6m varilden daha az petrolün Süveyş kanalı yoluyla gittiğini ve 42m varilin de  Ümit Burnu yoluyla taşındığını söyledi.

Apex takım lideri Marie Bates, düşük petrol fiyatı ve sözleşme oranlarındaki düşüşün kombinasyonu sonucunda, tanker sahiplerinin  kendi fiyatlarına baktıklarını ve bu takip modelinin  önceki ekonomik sıkıntıda görüldüğünü söyledi. Tanker sahipleri, düşük sözleşme oranları yüzünden tankerlerini başabaş seviyelerinin altında işletiyor ve dolayısıyla bunu dengelemek için de sefer fiyatlarını düşürmeye çalışıyorlar.

Gibson Araştırma Şefi Steve Christy, daha uzun güzergahın tanker sahipleri için daha iyi olacağını ve bunun talebin yükselme payını arttıracağını söyledi.

Büyük hammadde taşıyıcı filosuyla seyahat ton millerindeki artışın , Orta Doğu’da gemi tedariğini sıkıştıracağını söyledi.

Petrol fiyatları yüksek olduğu zaman, tanker sahipleri üzerinde baskı olur. Hammadde nakli, Orta Doğu’dan Avrupaya ve Kuzey Amerika terminallerine mümkün olduğu kadar hızlı yapılmalıdır.

Lloydun MIU danışmanı Claire Wright, daha küçük tankerlerin Süveyş Kanalı yoluyla daha sık gideceklerini ve yolculuklarına devam etmek için  İskenderiye'nin batısında Sidi Kerir’de  yüklerini tekrar dolduracaklarını söyledi.

Apex bilgilerine göre, Aralık 2008’de Süveyş kanalı yoluyla sadece 2 seyahat gerçekleşirken Ümit Burnu civarında 26 büyük hammadde taşıyıcısı seyahat etti.

Ortadoğu’dan Batı noktalarına hammadde taşıyan çok sayıda VLCC, yıldan yıla %30 düşüş gösterdi.

Petrol ihraç eden ülkelerin organizasyonunun, petrol ihraç seviyelerinde görülen azalma gibi, 2008 Kasım ayında Kuzey Amerika’ya ve Avrupa’ya  olan nakil hacmi düşüş gösterdi. Ocak ayında Opec (petrol ihraç eden ülkeler örgütü) üretimi günlük 28.6m varilden, yaklaşık 3m bpd ye düştü.

Kaynak: Lloyds List

Editör: TE Bilişim