Vapura 'dolmuş' muamelesi sona eriyor, sayıyla binilecek 
 
Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, deniz taşımacılığına yeni düzenlemeler getiriyor.

Bundan sonra yolcu gemileri, motorlar ve feribotlar kapasitelerinden fazla yolcu taşıyamayacak. Bilet turnikelerine eklenecek yeni yazılımlarla, yolcular tek tek sayılacak. Her vapur ve motordaki yolcu sayısı anında Denizcilik Müsteşarlığı'nda oluşturulan komuta merkezinden de takip edilebilecek.

Ayrıca ulaşım için deniz yollarını kullanan tüm vatandaşlar, aynı şehirler arası otobüs yolculuğunda olduğu gibi sigortalanacak. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri, "Artık vatandaşlarımız daha güvenli yolculuk yapacak. Yolculuk yapanların sayısının net bir şekilde bilinmesi, acil arama-kurtarma operasyonlarında da elimizi güçlendirecek" diyor.

Yurtiçinde yılda yaklaşık 150 milyon yolcu ve 10 milyon araç deniz yoluyla taşınıyor. Yaşanan aksaklıkları gidermek için Denizcilik Müsteşarlığı tarafından 'Deniz Yolu ile Yapılacak Düzenli Seferlere Dair Yönetmelik' yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte denizlerde taşınan yolcu ve araç sayısına dair istatistik sistemi oluşturulacak. Bilet turnikelerine konulacak yazılımlarla, yolcu gemilerinin ve yolcu motorlarının maksimum taşıma kapasitesi anbean takip edilecek.

Ayrıca, tüm işletmeciler seferlerle ilgili iptal ve erteleme gibi bilgileri iletişim araçlarını kullanarak kamuoyuna bildirecek. Kapasitesinden fazla yolcu taşıyan gemiler ve motorlar anında belirlenecek ve müdahalede bulunulacak. İşletmeciler tüm bu değişiklikleri 25 Şubat'a kadar hayata geçirmek zorunda.


 

Editör: TE Bilişim