Uzmanlardan Yeni Zelanda'ya tepki: Yunusları ölüme mahkum ettiniz

Yeni Zelanda hükümeti, nesli tükenmek üzere olan Maui yunuslarının korunması amacıyla bir dizi önlem planı açıkladı.

Ancak hayvan hakları örgütleri bu planın yunuslar için bir "idam cezası" olduğunu belirterek tepki gösterdi. Yeni Zelanda açıklarında şu an sadece 55 Maui yunusu yaşıyor. Ancak balıkçılık faaliyetleri ve hastalıklar nedeniyle bu sayı daha da azalma riski altında. Hükümet bu küçük hayvanları kurtarmak için koruma bölgesinin genişletilmesini önerdi ancak araştırmacılar söz konusu önlemlerin yeterli olmadığını ve Maui'lerin neslinin 20 yıl içinde tükenebileceğini belirtti.

Maui'lerin doğal yaşam alanının yüzde 75'inin halen ağ ve trol avcılığına kapatılmadığını vurgulayan uzmanlar bunun yunuslar için bir "idam cezası" anlamına geldiğini ifade ediyor.

Otago Üniversitesi'nden yunus uzmanı Dr. Elizabeth Slooten, "Bu yeni önlemler yunusların sayısının azalmasını önleme konusunda hiçbir işe yaramayacak" dedi. Dünyanın en küçük ve en nadir bulunan yunus türü olan Maui sadece Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın batı kıyısında yaşıyor. Maui'lerin yakın akrabası olan ve aynı bölgede yaşayan Hector yunusları ise tehlike altında değil.

Editör: TE Bilişim