Uzakdoğu Tersanelerinde Rekabet

Gemi inşada rekabetin kızışması kimi tersaneleri birleşme, kimilerini; rekabet edici fiyatlara sahip ülkelerde tersane kurma gibi farklı metodlar izlemeye zorluyor.

Bunlardan Japon IHI, gemi inşa işlerinde Güney Kore ve Çin’le rekabet edebilmek için, Japonya’nın ikinci en büyük tersanesi olan Universal Shipbuilding’in yarı hissedarı, dünyanın 3.büyük çelik üreticisi JFE ile görüşmelere başladı. 2007’de toplamda 3 milyar dolardan fazla satış ve 3 milyon dwt’den fazla üretim yapan IHI’ya bağlı Marine United’in Universal Shipbuilding firmasına dahil edilmesiyle kurulacak tesisin dünyanın 6.büyük tersanesi olması planlanıyor. Bu arada JFE’nin, Hitachi Zosen ile yarı yarıya hisselerini elinde tuttuğu Universal Shipbuilding’deki payını %80’e çıkarmayı düşündüğü de bildiriliyor.

Benzer şekilde birleşen Çin tersanelerinin geçen yıl yeni siparişlerde Güney Kore’yi geçtiği ifade ediliyor. Clarkson’un rakamlarına göre G.Kore tersaneleri 2007 yılında 94.8 mdwt sipariş alırken Çin tersaneleri 103.6 mdwt’lik bir rakama ulaşmış.

Gemi inşada kızışan rekabete ayak uydurmak için kimi Japon tersaneleri de Çin’de tersaneler kurma yoluna gitmişti. Bunlardan Tsuneishi, Zhoushan’daki blok imalathanesini 100,000 dwt’ye kadar gemi yapacak tersaneye dönüştürmüştü.

Kaynak: DTO Web

Editör: TE Bilişim