Uluslararası Deniz Ticaret Odası yeni koronavirüs rehberi yayınladı

Yeni koronavirüs rehberi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Uluslararası Deniz Sağlığı Derneği (IMHA) işbirliğiyle hazırlandı. Belgede liman giriş kısıtlamalarını yönetme konusunda tavsiyeler, salgın yönetim planı da dahil olmak üzere denizciler için koronavirüse karşı pratik koruyucu önlemler yeralmakta ve ön tarama, eğitim ve şüpheli enfeksiyon vakalarında neler yapılması gerektiği gibi önemli konular hakkında bilgi verilmektedir.

Belgede ayrıca gemilerdeki denizcilere yönelik hijyen önlemleri, vaka yönetimi, izolasyon ve temizlik, dezenfeksiyon ve atık yönetimi konularında öneriler sunulmaktadır. 

Yeni rehberde, gemilere yerleştirilebilen posterlerin yanı sıra bir covid-19 destek ve lojistik malzeme listesi de veriliyor.

ICS konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda koronavirüs ile başa çıkmak için herhangi bir aşı olmadığından, tüm endüstriler ve hükümetler yayılımı kontrol altına almak için gerekli adımları atmalıdır. Denizcilik, küresel ticaretin % 90'ından sorumludur ve küresel ticaretin çarklarının dönmeye devam etmesini sağlarken, bu küresel sağlık sorununun ele alınmasına yardımcı olma sorumluluğunu kabul etmektedir.Bu belge, uluslararası ortaklarla yapılan işbirliğinin bir sonucudur. Kapsamlı olmakla birlikte anlaşılması ve uygulanması da kolaydır. Krizin keskin ucuyla uğraşan armatörlere ve işletmecilere operasyonlarını sürdürmek için gereken rehberliği sağlamaktadır” denildi.

Kılavuz belge Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nın ulusal üye dernekleri ağı aracılığıyla denizcilere dağıtılacak ve ICS web sitesinden de ücretsiz indirilebiliyor.

https://www.ics-shipping.org/docs/default-source/resources/coronavirus-(covid-19)-guidance-for-ship-operators-for-the-protection-of-the-health-of-seafarers.pdf?sfvrsn=6 

(turkdeniz)

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim