Ulaştırma Şurası Pazartesi Başlıyor 

27 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan 10. Ulaştırma Şurası; “Hedef 2023”  28 Eylül saat 9:30 da İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi, Haliç Salonu’nda Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın katılımıyla başlıyor…

Türkiye, ulaştırma ve haberleşme alanlarında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girebilmek için kolları sıvadı.

Bu yıl 10′uncusu düzenlenecek Ulaştırma Şurası, ilk kez uluslararası düzeyde yapılacak.

Ulaştırma ve haberleşme, baş döndürücü bir hızla gelişiyor.

Türkiye de dünyanın gerisinde kalmak istemiyor. Bu amaçla düzenlenecek 10′uncu Ulaştırma Şurası hazırlık çalışmaları Ulaştırma Bakanlığı bürokratları ve akademisyenlerin katılımıyla başlıyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023 Cumhuriyet’in kuruluşun 100. yılı olacağını hatırlatarak, şuranın en az on beş yıllık bir zaman dilimi içerisinde ulaştırma ve haberleşme ihtiyaçlarını belirlemede önemli olduğunu belirtti.

28 çalıştayda bin 155 uzman görev alacak.

Şurada ilk kez engelli vatandaşların ulaşımına dair sorunlar da ele alınacak.

Şura yönetimi belirlendi

Yönetimi de belirlenen 10. Şura’nın Başkanı Müsteşar Habib Solak, Şura Koordinatörü Prof. Dr. Metin Yerebakan ve Strateji Geliştirme Başkanı ile Şura Genel Sekreterliği ise Kenan Bozgeyik tarafından yürütülecek.

Çalışılacak alt sektörler

10. Ulaştırma Şurası’nda çalışma alanları da belirlendi. Şuraya kara, demir, hava ve deniz yolları, kentiçi ulaşım, haberleşme ve ineter model sektörlerinden temsilciler katılıyor.

Buna göre;

Karayoları, Demiryolları, Denizyolları, Havayolları, Kentiçi ulaşım İletişim ve İnter model başlıkları altında sektörel çalıştaylar oluşturulacak.
10. Ulaştırma Şurası ‘nda arzu edilen sonuçlara ulaşılması için çalıştaylar ile  Şura Genel Sekretaryası arasında koordinasyonu sağlamak üzere Şura Koordinasyon Masası oluşturuldu. Bu süreçte, özellikle çalıştay üyelerinin, bilgi vb. iletişimlerini şuranın resmi sitesi üzerinden gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu sayede uygulamada yeknesaklık sağlanarak, etkin bir koordinasyon gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Şuraya, aralarında Almanya, Belçika, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu 24 ülkeden 108'i  yabancı olmak üzere 350 konuşmacı katılacak. Şuraya, Bosna Hersek Başbakanı Mustafa Mujezinoviç'in yanı sıra 21 ülkenin ulaştırma bakanının katılması bekleniyor.

"HEDEF 2023"

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı ulaştırma politikalarının belirleneceği şuranın başlığı "Hedef 2023" olarak belirlendi. Şurada, ulaşım ve haberleşme sektörlerinin geleceği, sektörde yaşanan problemler, misyon, vizyon ve hedefler masaya yatırılacak ve 2023 yılının stratejik planı ve yol haritası belirlenecek. Şura çalışmaları sonunda "Hedef 2023" dokümanı hazırlanacak.
Karayolu, havayolu, demiryolu ve deniz yolu ulaşımının üst yapı ve alt yapılarının geliştirilmesine yönelik panellerin düzenleneceği şurada, "Kent İçi Ulaşım", "Haberleşme", "Lojistik", "Çevre", "Finansman", "Ulaşımda Engelliler ve Özürlüler" ve "Boru Hatları" başlıklarıyla oturumlar da yapılacak.

Amerikalı fütürist (gelecek bilimcisi) Prof. Dr. Stan Davis, şuranın "anahtar konuşmasını" yapacak.

Bilgi teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler paralelinde,  hayatın hemen her alanında olduğu gibi ulaşım ve iletişim alanlarında da insanımızın ve ülkemizin beklenti ve talepleri her geçen gün değişmektedir. Ulaşım ve iletişim sektörleri sanayiden tarıma, turizmden sağlığa çok geniş yelpazedeki sektörlerin gelişimine ve büyümesine katkı sağlamakta olup, bu niteliğiyle ülke kalkınmasının lokomotifi konumundadır.


Ulaşım ve iletişim sektörlerinde Ülkemizin Avrupa Birliği ve uluslararası sistemlere ve platformlara entegrasyonun sağlanması, rekabet gücünün artırılması, iletişim sektöründeki, teknolojik gelişmeler, rekabet, kalite, fiyat gibi konular başta olmak üzere sektörlerin sorunlarının konunun uzmanları tarafından tartışılıp, her iki sektörde de geleceğe yönelik projeksiyonların daha sağlıklı yapılmasına imkan sağlanması amacıyla Ulaştırma Bakanlığının koordinatörlüğünde 10’ncu Ulaştırma Şurası’nın yapılmasına karar verilmiştir.

10’ncu Ulaştırma Şurası’nda, ulaşım ve iletişim sektörlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversitelerden, özel sektör temsilcilerinden ve sivil toplum örgütlerinden yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla mevcut durum tespiti yapılacak, yaşanan sorunlar incelenecek ve ortak aklı kullanarak sorunlara kalıcı çözümler bulunması amaçlanmaktadır.
Şura kapsamında karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ulaşımı, kentiçi, ulaşım, intermodel sistemler ile iletişim konularında toplam 30 ayrı çalıştay kurularak, sektörlerde ileriye yönelik projeksiyonların daha sağlıklı yapılmasına imkan sağlanmış olacaktır.

Forum programını www.ulastirmasurasi.org adresinden girerek temin edebilirsiniz.

28 Eylül Pazartesi Günü Davetli Konuşmacılar:

09:30-09:40              Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı, Sn. M.Habib Soluk
09:40-09:50              İstanbul Ticaret Odası Başkanı, Sn. Murat Yalçıntaş
09:50-10:00              TOBB Başkanı, Sn. M.Rıfat Hisarcıklıoğlu
10:00-10:10              İBB Başkanı, Sn. Kadir Topbaş
10:10-10:20              İstanbul Valisi, Sn.Muammer Güler
10:20-10:40              Ulaştırma Bakanı, Sn. Binali Yıldırım
10:40-11:10              Başbakan, Sn. Recep Tayip Erdoğan

Editör: TE Bilişim