Türk-Japon ticari ilişkilerine İş Bankası desteği

Türkiye İş Bankası'nın Japonya'dan sağladığı kredinin ilk müşterisi Ya-Sa Denizcilik oldu. Ya-Sa Denizcilik, şubat ayı başında teslim alacağı 'MV Yasa Kaptan Erbil' isimli gemi için, 3.1 milyar Japon Yeni kredi kullanacak.
 
Türkiye İş Bankası, Japan Finance Corporation'ın (JFC) uluslararası kolu olan ve Japonya'nın ihracatını desteklemek amacı ile kurulan Japan Bank for International Cooperation (JBIC) ile geçen aralık ayında bir anlaşma imzaladı. İş Bankası bu anlaşma ile Türk firmalarının Japon ihracatçılardan yapacağı orta ve uzun vadeli gemi ithalatlarının finansmanı için azami 10 milyar Japon Yeni tutarında kredi imkânı sağladı.

Bu anlaşmayla İş Bankası, Türk firmalarına Japon ihracatçılar ile Japon Yeni üzerinden imzalamış oldukları kontratların yüzde 80'lik kısmı için maksimum 12 yıl vadeye kadar kredi kullanma imkânı sağladı.
 
Japonya ile ilk gemi finansmanı

JBIC'in sadece Türkiye'de değil dünyada da yalnızca gemi finansmanına özgü kullandırdığı ilk kredi limiti olma özelliğini taşıyan söz konusu anlaşmadan ilk yararlanan Türk firması Ya-Sa Denizcilik, 15 Ocak 2010 tarihinde İş Bankası ile kredi sözleşmesini imzaladı. Sözleşmeye göre Ya-Sa Denizcilik toplam 3.1 milyar Japon Yeni kredi kullanacak. Söz konusu kredi ile şirket Japon tersanesi Mitsui Engineering&Shipbuilding Co. Ltd. tarafından inşa edilmekte olan ve şubat ayı başında teslim alınacak "MV Yasa Kaptan Erbil" isimli, yaklaşık 56,000 dwt'lik tek pervaneli motorlu dökme yük gemisinin alım bedelini finanse edecek.

İş Bankası tarafından kullandırılan kredi kaynağı, JBIC ile birlikte Japonya'nın önemli bankalarından birisi olan The Bank of Tokyo Mitsibushi UFJ, Ltd. tarafından sağlandı. The Bank of Tokyo Mitsibushi UFJ, Ltd. işlemde koordinatör banka olarak da görev aldı.
 
Ya-Sa'nın 12 siparişi var

Ya-Sa Denizcilik'in bu siparişlerin dışında Çin ve Japonya tersanelerinde handysize'dan panamax'a kadar değişen büyüklükte toplam tonajı 600 bin dwt olan 12 adet dökme kuru yük gemi siparişi bulunuyor. Ya-Sa'nın ayrıca SPP ve Samsung tersanelerinde de 790 bin dwt kapasitesine sahip 9 tanker siparişi var. Bu siparişler arasında Mitsui Engineering&Shipbuilding'de üç adet supramax ve Sanoyas Heshino Meisho Tersanesi'nde 83.000 dwt'lik kamsarmax, Japonya'nın Tsuji Heavy Industries'ın Çin'deki tersanesinde 6 adet handysize dökmeci bulunuyor.

Şirketin dökme kuru yük gemi filo kapasitesi M/V Yasa Dream ile 1 milyon dwt'yi aştı. Ya-Sa'nın 15 adet dökme kuru yük gemi dışında ayrıca 450 bin dwt kapasitesinde dört adet aframax gemiden oluşan tanker filosu bulunuyor.

1999 yılında kurulan ve yeni inşa büyük tonajlı dökme kuruyük gemilerinden oluşan bir filo kuran Ya-Sa Holding, geçen yıl Uzakdoğu tersanelerine sipariş ettiği aframax tankerleri de teslim alarak tanker işletmeciliğine girdi. 9 yaşında olan şirketin işlettiği gemilerin büyük kısmı yeni inşa gemilerden oluşuyor. Dokuz yılda Türkiye'nin en büyük armatörleri arasına giren Ya-Sa Denizcilik, yaş ortalaması 1,5 olan filoyla Türkiye'nin en genç filosuna sahip olma unvanını taşıyor.

Editör: TE Bilişim