Türk gemilerini İsrail komandoları basacak     
 
 
İsrail, ambargo altındaki Gazze'ye insani yardım malzemeleri getiren gemileri deniz komandolarıyla basarak ele geçirecek. Yardım filosunda 3'ü Türkiye'den toplam 9 gemi bulunuyor.

İsrail, önümüzdeki Cumartesi günü Gazze açıklarına ulaşması beklenen Özgürlük Konvoyu’nu caydırmak için yeni bir tehdit ortaya attı.      

Haaretz gazetesinin iddiasına göre, İsrail Özgürlük konvoyunu ihtar ve tehditlerle durduramadığı takdirde gemilere komando baskını düzenleyecek.

Haberini Savunma Bakanlığı’na dayandıran Haaretz’e göre İsrail savaş gemileri, 800 insan hakları savunucu ile yaklaşık 10 bin ton yardım malzemesi taşıyan 9 gemilik filoyu Gazze’nin 20 mil açığında durduracak.

Bu amaçla Gazze açıklarındaki 20 millik bölgeyi yasak bölge ilan eden İsrail, önce gemilere geri dönme çağrısı yapacak.

Konvoyun yola devam etmekte ısrar etmesi halinde yolları İsrail savaş gemileri tarafından kesilip, İsrail komandoları bir baskınla gemilere el koyacak.

Daha sonra eylemciler ve gemi personeli Aşdod Limanı’na götürülüp güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra ülkelerine sınır dışı edilecek. Filistin asıllı eylemciler ise alıkonacak.

Gemilerin taşımakta olduğu insani yardım malzemelerinin ise İsrailli yetkililerce kontrol edildikten sonra Gazze’ye nakledilmesi bekleniyor.

İsrail ordu yetkilisi, “yardım gemilerinin yapılacak uyarıyla geri dönmemeleri halinde İsrail donanmasına ait gemiler tarafından İsrail'in Aşdod limanına çekileceğini, gemideki yolcu ve mürettebatın ülkelerine gönderileceğini, gemideki yükün ise Birleşmiş Milletler kanalıyla Gazze'ye transfer edileceğini" söyledi.

"GAZZE'DE GIDA SIKINTISI YOK"

Bu arada açıklamanın öncesinde İsrail ordusu uluslararası konvoya karşı bir halkla ilişkiler saldırısı düzenledi. Gazze’nin Koordinasyon ve İlişki Birimi’nin Başkanı Albay Moşe Levi, düzenleldiği basın toplantısında Gazze Şeridi’nde gıda ve malzeme kıtlığının olmadığını söyledi.

“Planlanan konvoy, Gazze Şeridi’nde şu an insani durumun iyi ve istikrarlı olduğu düşünüldüğünde gereksiz bir provokasyondur” diyen Levi, İsrail’in bölgeye birçok ürünün girişine izin verdiğini, sadece Hamas’ın terör saldırıları için kullanma ihtimali olan malların yasak olduğunu ifade etti.

Güvenlik verilerine göre her gün Gazze’ye 100 kamyon giriyor. Son aylarda toplam 1,200 ton tıbbi malzeme, 155 ton gıda, 2 bin 900 ton giyim eşyası ve ayakkabı ve 17 milyon litre dizel yakıt bölgeye aktarıldı.

Gemiler ilk olarak gerekirse güç kullanılarak İsrail’in Ashdod limanına çekilecek. Burada içindeki malzemeler denetlenerek, eğer güvenliği tehdit edecek bir şey olmadığı sonucuna varılırsa Birleşmiş Milletler kanalıyla bölgeye gönderilecek.
 

Editör: TE Bilişim