TPAO, sismik araştırma konusunda Dubai merkezli Polarcus şirketiyle işbirliğine gidiyor. Bu çerçevede Polarcus ile 3 yıllık işbirliği anlaşması imzalandı.

İşbirliği çerçevesinde Polarcus firması, Polarcus Samur adlı 3 boyutlu sismik araştırma yapma kapasitesine sahip gemiyi TPAO'ya satacak. Gemi bayrak değiştirecek Türk Bayrağı çekilecek.

Ancak Polarcus firması, TPAO'ya 3 yıl boyunca sismik veri toplama, hızlı veri işleme, işletme ve mürettebat donatımı konularında destek hizmeti sağlayacak.

Yapılan anlaşmanın toplam maliyeti 213 Milyon ABD Doları olarak belirlendi. Fiyatın içinde gemi bedeli ve 3 yıllık destek hizmeti yer alıyor.

TPAO, gemiyi Ocak ayı sonunda veya Şubat başında teslim alacak.

Konuyla ilgili duyuru Polarcus şirketi tarafından borsaya yapıldı.

Geminin özellikleri

Polarcus Samur, hem konvansiyonel hem de geniş yedekleme yapabilen, 200 metreye kadar yanal streamer ayırımı yapabilme yeteneğine sahip First Pass 3D tekniği ile donatılmış ultra modern, Arktik için hazır bir sismik araştırma gemisi olarak tanımlanıyor.

POLARCUS SAMUR, 2011 yılında inşa edilmiş. 85 metre uzunluğunda 17 metre genişliğindeki sismik araştırma gemisinin gross tonajı 4711.

Dizaynını ödüllü Ulstein firmasının yaptığı gemi, Drydocks World Dubai LLC tersanesinde inşa edilmiş. Geminin baş bodoslama dizaynı, Ulstein'ın yenilikçi x-bow çizgilerini taşıyor.

Gemide Sikorsky H-92 helikopter pisti de bulunuyor.

Hareketini dizel elektrik makinelerle sağlıyan gemi 17 knots hız yapabiliyor.

115 Ton BP kanca şeki gücü verebilen gemi,de 4 adet Wartsila 9L26 tip ana makine bulunuyor. Ana makineler, 1000 RPM'de 2850 ekW güç üretebiliyor.

Geminin ana pervane tahrik sistemi 2 adet her biri 4800 kW güce sahip Berg CP Pervane ile sağlanıyor. Ayrıca geminin baş ve kıç tarafında yanal itmeyi sağlayacak başiter ve kıçiter bulunuyor.

Başiter ve kıçiter, kovanlı sistem 830 kW gücünde 1'er adet Brunvoll sisteminden oluşuyor.  Ayrıca baş tarafta bir adet de geminin içinde yuvalanabilen ve ihtiyaç halinde dışarı çıkartılabilen azimuth pervaneli 850 kW gücünde başiter bulunuyor.

Gemide 53 adet kamara bulunuyor. Bu kamaralardan 15'i ise tek kişilik.

Şu anda Bahama bayrağını taşıyan sismik araştırma gemisi, halen Kuzey denizinde bulunuyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim