Büyük gemi, büyük felaket. Durum böyle olunca felaketin 100. yıldönümü de büyük oluyor. Film, belgesel, dizi, sergi, müze, müzayede ve sosyal medya projeleriyle Titanic'in 1.514 yolcusuyla okyanusun derinliklerine yolculuğunun 100. yılı, dünyanın en ünlü gemisine yakışır bir şekilde hatırlanıyor.

Tarih 15 Nisan 1912. Dünyanın en zengin insanlarıyla Amerikan rüyasından bir parça kapmak isteyen göçmenleri İngiltere'den New York'a taşıyan döneminin en büyük gemisi bir buzdağına çarpıyor ve iki buçuk saat içinde de sulara gömülüyor. Tarih 23 Mart 1998. Amerikalı yönetmen James Cameron'ın Titanic'in batışını zengin kız-fakir oğlan aşkıyla tatlandırdığı, sinema tarihini değiştirecek filmi, rekor 14 Oscar adaylığından 11'ini kazanıyor.

Kadınlar Leonardo DiCaprio'nun canlandırdığı serseri Jack ve Kate Winslet'e Oscar adaylığı getiren mutsuz Rose arasındaki hüzünlü aşk hikayesine, erkekler koskocaman geminin ikiye ayrılmasıyla tamamlanan özel efektlere ayılıp bayılıyor. 'Titanic', gene James Cameron'ın 'Avatar'ı 12 yıl sonra rekoru kapana kadar dünyanın en çok hasılat yapan filmi oluyor.

Cameron, saplantılı bir ilişkisi olduğu filmi 'Titanic'i, geminin batışının 100. yıldönümünde allıyor pulluyor ve bir kez daha izleyici önüne sunuyor. Bu hafta gösterime giren filmin isminin sonunda küçük bir uzantı var, 'Titanic 3D'. Yapımı bir yıldan uzun bir süre süren, 18 milyon dolara mal olan bu üç boyutlu versiyonundaki tek değişiklik filmin sonlarına doğru izleyeceğimiz bir sahnedeki yıldızların görünümü. Bir astrofizikçinin yıllar süren tacizlerine dayanamayan Cameron, sahnedeki gökyüzünü yıldızların 15 Nisan 1912'de olması gereken görünümüyle değiştiriyor.

James Cameron Batığa Dalıyor

Filmin, geçen hafta olağanüstü bir kalabalıkla Londra'da gerçekleşen galası sonrası Cameron, Winslet ve DiCaprio'yu bir dolu röportajda görmeye başladık bile. Cameron'ın Titanic tutkusu azalmamış, hatta daha büyümüş olmasına karşın oyuncular için aynı şey geçerli değil gibi... Hem DiCaprio hem de Winslet oyunculuklarını şimdi ne kadar kötü bulduklarını söylerlerken, Winslet her röportajında bir öncekinden daha eğlenceli bilgiler veriyor.
Winslet, artık tekneye binmekten nefret ettiğini, herkesin mutlaka kötü bir espri yaptığını söylüyor. Kolunun üzerindeki tüylere takan Cameron'ın tüyleri nasıl tıraş bıçağıyla aldığını anlatıyor. Ya da Celine Dion'un 'Titanic'le özdeşleşen 'My Heart Will Go On' şarkısını duyduğu zaman deniz tutmasına benzer duygular hissettiğini paylaşıyor.

James Cameron'ın giderek büyüyen Titanic saplantısını Türkiye izleyicisi yalnızca gösterime giren filmiyle değil, yönettiği bir belgeselle de izlemeye hazırlanıyor.

National Geographic kanalında yarın akşam 22.00'de yayınlanacak 'Titanic: James Cameron ile Son Söz' belgeselinde Cameron, Titanic'in keşfi için otuzun üzerinde gerçekleştirdiği dalıştan yola çıkarak bulgularını ve teorilerini makine, gemi inşa mühendisleri, sanatçılar ve tarihçilerle tartışıyor.

1995 yılında Titanic'e 12 dalış yapan Cameron, Oscar ve hasılat şampiyonu filminin çıkış noktasını bu gemi enkazına duyduğu meraka bağlıyor ve 'Aslında film çekmekten ziyade, gemi enkazına dalmak istiyordum. Hikayeye, batığa dalarak giriş yaptım' diyor.

Belgesel, Cameron'ın dalış sırasında çektiği görüntüler, tarih kayıtları, tanıklar ve uzmanların yorumlarıyla uzun metrajlı filmden görüntülerle anlatılıyor.
National Geographic kanalı, Titanic'in yıldönümü 15 Nisan'da bir değil, iki belgesel göstermeyi planlıyor. Titanic maratonunda gösterilecek diğer belgesel 'Titanic: Dosya Kapandı'da, tarihçi ve yazar Tim Maltin geminin son saatlerini belgeler ve canlandırmalarla inceleyerek, geminin batışıyla ilgili yeni bir teori sunuyor. Belgesel, uzman gözcülerin buzdağını nasıl göremediklerine yeni bilimsel açıklamalar getiriyor.

İngiltere'de Titanic Deliliği

Türkiye'deki 'Titanic maratonu' belki iki belgeselle çeyrek bir maraton gibi olacak ama geminin inşa edildiği ve demir aldığı İngiltere, 'batış yıldönümünü' daha bir heyecanla takibe hazırlanıyor. BBC'de gösterilecek çeşit çeşit belgeselde gemiden sağ kalan çocuklar, Titanic'i süsleyen değerli objeler, gemiyi inşa eden ve yolculuğu organize eden şirketin elemanlarını nasıl karın tokluğuna çalıştırdığı, son ana kadar gösterilerine devam eden müzisyenler, geminin inşa edildiği Kuzey İrlanda'daki Belfast şehri için Titanic ne anlama geliyor, ayrıntılarıyla anlatılacak.

Belfast şehriyse yıldönümünü yeni açacağı bir müzeyi tanıtmak için kullanmaya hazırlanıyor. Titanic'in inşa edildiği yerin hemen yanında kurulan Titanic Belfast Merkezi, gemideki eşyaların bir kısmının orijinallerini, bir çoğunun da kopyalarını sergiliyor. Titanic'in inşasını ayrıntılı bir şekilde anlatan müzede yüzyıl başını bir Hollywood setindeymiş gibi görebilecek, hatta gemiyle New York'a yolculuk yapmak için bilet bile alabileceksiniz.

Batıktan Tweet Atın

1912 yılının baharını, Titanic'in yola çıkmaya hazırlandığı, yolculuğuna başladığı ve tarihe damgasını vuran trajik sonunu evinizden, bilgisayarınızdan yaşamak istiyorsanız da tek yapacağınız Twitter'da @TitanicRealTime hesabını izlemek. İngiltere'nin ünlü tarih kitapları yayıncısı The History Press, 100 yıl atlayarak yolculuğa hazırlığı ve yolculuğu gerçek zamanlı olarak aktarıyor.

Tarihi bilgilerle süslenen Twitter mesajlarının kimden geldiğini görmek için, #captain, #crew, #engineer, #photographer ve #reporter gibi 'hashtag'lere bakmanız gerekiyor. Önümüzdeki pazar, Titanic'i patlamış mısırlarınız kucağınızda, 3D gözlüklerinizle okyanusun dibine gönderip, sinema çıkışında akıllı telefonlarınızdan Twitter'da takip edebilirsiniz. Akşam evinize döndüğünüzde de günümüzdeki bulguları ve bu büyük facianın 21. yüzyılda ne anlama geldiğini, National Geographic karşısında izleyebilirsiniz. Hatta haliniz kaldıysa, yatmadan müzik setinize Celine Dion'u bile koyabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim