Tankere Olan Talep Normale Dönmeyi Bekliyor!

Tanker pazarı, pandemi ve bunun ham petrol talebi üzerindeki etkisinin bir sonucu olarak, son birkaç ay içinde bazı temel değişikliklere uğradı. Bu süreçte yaşanan piyasa değişkenleri üzerine kurulan planlar artık yerini tanker talebi odaklı planlara kaydıracak.

Shipbroker Gibson’un en son yayımlanan haftalık raporunda, “Son on yıldır tanker pazarında çalışan herkes, Avrupa'daki eski rafinerilerin, Doğudaki ve ABD’deki daha yeni ve daha verimli tesislerden gelen sert rekabet karşısında yaşayacağı ölümü hakkındaki hikâyeye aşina olacak.

OPEC ve ABD bir tedarik savaşı başlattıklarında yaşanan petrol fiyatının dibe vurduğu son kriz (2014-2016) arz kaynaklıydı. Fakat bu fiyat çöküşü talebe bağlı olmuştur. Geleceğe bakacak olursak, küresel rafineri marjlarını dikte edecek olan artan kullanım oranları ile birlikte talebin yükselmesi olacaktır. Sıradan zamanlarda, zayıf marjlar tesis iyileştirmelerine yeniden yatırım yapılmasına neden olabilir, ancak enerji alanındaki finansal şokun ölçeği göz önüne alındığında, en zayıf rafineriler devre dışı kalabilir ki bunların çoğu Avrupa'da ” dedi.

Shipbroker’a göre, “Kısa vadede, hızla gelişen bir talep tablosuna karşılık olarak, bölgesel rafineriler arasında hassas bir denge olacak ve aynı zamanda marjlar korunmaya çalışılacak. Bu rafinerilerin ne kadar daha varlığını sürdürebileceği belirsizliğini koruyor. Avrupa'daki ürün fiyatlarındaki herhangi bir artış, stokların doluluk oranının son 10 yılın en yüksek olduğu bu zamanlarda, marjları ve kullanımı baskı altında tutan Orta Doğu ve ABD'den yakıt alınmasını tetikleyecek.” dedi.

Shipborker, “Önümüzdeki 5 yıl içinde, planlanan rafineri kapasitesi ilavelerinin talep büyümesini aşacağını ileri sürdü. Süveyş'in doğusunda, rafineri kapasitesinin 4.6 mbd (günde milyon varil) artacağı beklenirken, Batı'da sadece 1.7 mbd artması bekleniyor. Bununla birlikte, Batı'daki artan kapasiteye rağmen, kullanımın Doğu'daki 4.1 mbd'lik büyümeye kıyasla, 2025'e kadar (2019 seviyelerinden) sadece 700 kbd büyümesi bekleniyor. Bu rakamlara istinaden durum oldukça basit, Covid-19'dan önceki arz-talep projeksiyonlarında bile, herkes için yeterli alan olmadığı görülüyor.

Gerçekten de, IHSMarkit  danışmanı tarafından yapılan son bir tahmin, Avrupa tesislerinin önümüzdeki 5 yıl içinde 2 mbd kapasite kaybedebileceğini gösteriyor.

Gibson, “Herhangi bir potansiyel rasyonalizasyondan bağımsız olarak, Avrupa'nın, yerel ve ihracat talebine hizmet etmek için büyük bir taban kapasitesi ile önemli bir rafineri merkezi olmaya devam edeceği sonucuna vardı. Ancak, giderek artan bir şekilde hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda daha güçlü bir rekabet ile karşılaşacaktır.’’ dedi.

Denizhaber.com ÖZEL

Editör: TE Bilişim