Su altında 42 dakika kaldı, ölmedi 

İtalyan Milan Chronicle gazetesinde bulunan habere göre, Michael ismindeki çocuk, dostlarıyla yüzmek için nehire girdikten bir zaman akabinde kayboldu ve tekrar yüzeye çıkmadı. Nehirin dibindeki bir cisme ayağı takılan çocuğu 42 dakika akabinde itfaiyeciler kurtardı.

Bir ay boyunca hastanede kalan çocuk, geçtiğimiz günlerde kendisine geldi. 42 dakika boyunca havasız su altında kalarak hayata dönmek sık rastlanılan bir durum değil. Bilimadamları bu durumu " muhteşem " olarak adlandırıp, çocuğun nasıl hayatta kalabildiği hususunda yorumlar yapıyorlar.

ABD'de deki North Shore LIJ's Cushing Neuroscience Enstitüsü'nden Hekim Zianka Fallil, bir insanın sualtında uzun zaman havasız kalması halinde iki psikoloji durumun gerçekleşmiş olabileceğini belirtti .. Birinci işlem, "Dalış refleksi" ya da "Bradycardiac" adı verilmekte olan durum. Bu durum genel itibarla su altı memelilerinde görülüyor, ancak insanda da olabileceği düşünülüyor.

Bilimadamlarını bu inanca iten durum ise, su içinde gercekleşen doğumlarda bebeklerin nefeslerini tutarak, gözleri açmaları. Bebekler bunu bir refleks olarak yapmakda . Bir insan su altında kaldığında, kan dolaşımı ve kalp yavaşlar. Kan en çok fazla gereksinimi olan organlara yönlendirilir. Hekim Fallil, vücudun böyle durumlarda, beyin, kalp ve böbrekleri korumaya yöneldiğini, diğer organları ikinci plana ittiğini belirtti .

"Dalış refleksi" genel olarak boğulan kişilerde görülmüş olan ama tehlikeli olduğundan dolayı deneme edilmesi mümkkün olmayan bir durum. 42 dakika su altında geçirip sağ kalmayı başaran çoçuğun durumunu açıklamak için ikinci seçenek ise, beyin soğutma hipotezi. Soğuk suda kaldığınızda, vücut beyine kan iletmek için birden fazla yöntemi deniyor. Böyle durumlarda, vücut hava alınmadığı için karbondioksidi daha çok tolere edecek bir dönüşüm geçiriyor, beyine ulaşan kan dolaşımı genişliyor, daha çok soğuk kan beyine ulaşabiliyor. Bu hipotez çok deneme edilmiş değil. Suyun sıcaklığı, yaş ve su altında geçirilen sürede yapılanlar belirleyici oluyor.

Editör: TE Bilişim