Gürcüstan elindeki son Türk gemisini bırakmamakta direniyor

Gürcüler, Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Tiflis ziyaretinden önce "Afro Star gemisini armatörüne iade etme" sözüne rağmen gemiyi iade etmiyorlar.

SeaNews Turkey sitesinde yer alan Hurriyet Daily News çıkışlı habere göre, Afro Star gemisinin armatörü, Gürcü yetkililerle geminin serbest bırakılması görüşmelerini yürütüyor. Görüşmelerin içeriği açıklanmamakla birlikte teknik ayrıntıların görüşüldüğü tahmin edilmekte. Şubat ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı Gürcistan ziyaretinde de Gürcülerin ellerinde tuttukları ve okul gemisi haline getirdikleri son Türk gemisini de serbest bırakacakları açıklanmıştı.

Gürcistan, en son Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs tarihinde gerçekleştirdiği ziyaretten önce, gemiyi serbest bırakacağını açıklamıştı.

Gürcistan'ın Türk gemilerini ve balıkçı teknelerini gasp etmesi iki ülke arasında sık sık diplomatik sorunlara neden oldu.

Özellikle gemilerin Abhazya bölgesiyle ticaret yapmaları Gürcülerin gemileri uluslararası sularda ele geçirmesi için gerekçe oluşturdu.

Afro Star gemisi, 01.02.2010 tarihinden itibaren Gürcü bayrağı çekilerek New Academy Star adı verilmiş, denizcilik öğrencileri için staj gemisi olarak kullanılmaya başlanmıştı.

Editör: TE Bilişim