Somali'deki Uluslararası Güç İyi Çalışıyor

Pirates leave the Ukrainian merchant vessel MV Faina for Somalia's shore
Forty two ships were successfully hijacked last year

Uluslar arası denizcilik bürosu Aralık ayında Somali'li korsanlar tarafından kaçırılan gemi sayısında keskin bir düşüş olduğunu açıkladı.

Büro directörü BBC'ye yaptığı açıklamada saldırıların artmasına rağmen sadece iki geminin geçtiğimiz ay içerisinde kaçırıldığını söyledi. "Son iki olayda; Bir Mısır kargo gemisinin kaçırılmış ve bir Hindistan tankerinin ise korsanların saldırısından Malezya askeri helikopteri tarafından korunmuştur. 2008 yılı içerisinde Somali kıyılarında 100'den fazla korsan saldırısı olmuştur. "

Uluslararası Denizcilik Bürosu direktörü Kaptan Pottengal Mukudan BBC'ye  "Aralık ayında Birçok saldırı oldu ancak sadece iki gemi kaçırıldı" dedi.

Uluslararası devriye

Fakat 2009'un ilk gününde Mısır gemisi Blue Star'in Kızıldeniz'in güneyinden aden körfezine giderken kaçırıldığını Mısır Dışişleri Bakanı açıkladı.

Map

Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed Rizq; "Bazıları ağır silahlı yaklaşık 15 korsanın 28 denizci bulunan gemiyi ele geçirdikten sonra Somali kıyılarına doğru dümen kırdığını söyledi." 

Rizq ayrıca "Korsanların sağlıkları iyi geminin bırakılması için çaba sarfediyoruz" açıklamasında bulundu.

Uluslararası Denizcilik Bürosu, dün yapılan diğer korsan saldırısının başarılı olmadığını açıkladı. Açıklamada  "Silahlı adamların bulunduğu iki botun Hindistan tankerine saldırdığını ve Somali'li olduğu düşünülen korsanların, tankerin imdat çağrısına yanıt veren Malezya helikopteri tarafından geri püskürtüldüğü" belirtildi.

Dünya'nın bu çok önemli denizyolu için devriye görevini yapmak üzere birçok ülke savaş gemisi gönderdi. Bu savaş gemileri ticari gemiler için koruma görevi yapıyor. Uluslararası denizcilik bürosu geçtiğimiz yıl 42 geminin kaçırıldığını ve aralarında Suudi Arabistan'ın dev petrol gemisi Sirius Star'ın da bulunduğu 14 geminin hala korsanların elinde olduğunu açıkladı.

Kaptan Pottengal korsanları saldırılardan vazgeçirmek için onların ana saldırı gemilerini hedef almak gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim