3. Avrupa Serbest Dalış Şampiyonası Küp Apnea (denizde tek nefesle yatay dalış) yarışlarında kadınlarda İtalyan Maria Banin, erkeklerde Fransız Xavier Delpit birinci oldu.
 
Dünya Sualtı Konfederasyonu (CMAS) ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından düzenlenen ve Kemer Phaselis koyunda devam eden 3. Avrupa Serbest Dalış Şampiyonası'nın ikinci gününde Küp Apnea yarışları finali yapıldı.
 
Yarışlarda kadınlarda İtalyan Maria Banin 168,69 metre ile birinci, Hırvat Lidya Lusiç Vusiç 156,06 metre ile ikinci oldu. Üçüncülüğü ise Vusiç'in takım arkadaşı Karla Fabrio Çubriç de 155 metrelik dereceyle elde etti.
 
Milli takımdan Derya Can Pamuk, 157,36 metre yapmasına rağmen sudan çıktığı sırada hakeme 1 saniye geç dokunduğu gerekçesiyle diskalifiye edilmesi sonucu elendi. Pamuk, böylece gümüş madalyayı kaçırmış oldu.
 
Fransız sporcu Sophia Jacquin ise 156,67 metre yapmasına rağmen su yüzüne çıktığı sırada hakeme dokunamadan bayılması nedeniyle derecesi geçerlilik kazanmadı. Jacquin, bu nedenle bronz madalyayı kaçırmış oldu.
 
Erkeklerde Fransız Xavier Delpit 185 metre ile şampiyonayı birincilikle tamamladı. İtalyan Michale Giurgola da Fransız Delpit ile aynı dereceyi elde etti. Ancak eleme müsabakalarındaki performansı nedeniyle Giurgola, finalde ikincilikle yetindi.
 
Şampiyonada bronz madalyayı ise İtalya takımından Andrea Vitturini 174, 68 metre ile elde etti. Erkeklerde milli takımdan Sertan Aydın 172, 67 metre ile dördüncü sırada kaldı.
 
Öte yandan Küp Apnea kategorisinde erkeklerde daha önce dünya rekoru olan 180 metre, bugünkü müsabakalarda Fransız Xavier Delpit ile İtalyan Michale Giurgola tarafından 185 metre ile kırılmış oldu.
 
Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İspanya, Rusya, Avusturya, Hırvatistan ve İtalya'dan toplam 40 sporcunun mücadele ettiği şampiyona, yarın Titanic Otel'in olimpik havuzunda yapılacak müsabakalarla devam edecek.
 
-Küp Apnea-
 
Her köşesinin uzunlukları 15 metre, çevresi 60 metre olan ve denizin 10 metre altında kurulan platformda, tek nefes ile 10 metreye dalınarak dip performansı değerlendiriliyor. Sporcular, yarışmada bu platformun çevresinde tur atıyor, daha sonra su yüzeyine çıkıyor. Hakeme dokunulmasıyla performans son buluyor.

Editör: TE Bilişim