SELAY Grup Kriz Öncesi Sattı Şimdi Yaptırıyor

Selay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Çolak, M/T Harpa Doris’in bugüne kadar inşa ettikleri 24’ncü gemi olduğunu belirterek, seri gemi üretimine devam ettiklerini söyledi.

Selay Grup, İsveçli armatör için inşa ettiği 2.000 tonluk kimyasal tankeri Tomba Tersanesi’nde düzenlediği bir törenle suya indirdi. Denize indirilen M/T Harpa Doris, Selay Tersanesi’nin Vadero Shipping için inşa ettiği ikinci gemi. Selay, geçen ay aynı seriden M/T Ciprea’yı da firmaya teslim etmişti. Tersane aynı armatör için iki gemi daha yapacak. 

Sorularımızı yanıtlayan Selay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Çolak, M/T Harpa Doris’in bugüne kadar inşa ettikleri 24’ncü gemi olduğunu belirterek, seri gemi üretimine devam ettiklerini söyledi. Denize inen geminin aynı armatör için inşa ettikleri ikinci gemi olduğunu ifade eden Çolak,  “İlk yaptığımız gemiden çok memnun kaldılar. Bunların dışında aynı tonajda iki gemi daha yapıp firmaya teslim edeceğiz. Gemin ikisi 69 metre diğer ikisi ise 79 metre olacak. İnşa edilen bu geminin önemli özelliği, geminin Shell firmasına 10 yıllığına kiralanması nedeniyle gemi Shell Company gözetiminde Shell onaylı olarak yapılmasıdır” dedi.

Türk tersanelerinden yaşanan sipariş iptalleriyle ilgili olarak da bir açıklama yapan Fuat Çolak, “Bu indirdiğimiz gemi ve inşaatlarına devam ettiğimiz gemiler, siparişlerin devam ettiğinin ve edebileceğinin bir göstergesi alında. Bu nedenle yurt dışında yeni gemi siparişleri tersanemize çekmek için görüşmelere başladık” diye konuştu. 

İki tersane aldılar

Kimyasal tanker işletmeciliğiyle tanınan ve filosunda yedi kimyasal tanker bulunan Selay Denizcilik, bir yandan tersane bir yandan da gemi yatırımlarına devam ediyor. Türkoğlu tersanesini bünyesine kattıktan sonra yanındaki Kocatepe Tersanesini de satın alarak tersane kapasitesini büyüten Şirket, Tomba Tersanesi’nin kızaklarını ise kiralık olarak kullanıyor.

İsveçli armatöre yapılan gemiler dışında sipariş defterinde inşası devam eden ve sözleşmesi yapılan sekiz gemi da olduğunu söyleyen Çolak, “Bu gemileri kendi filomuz için inşa edeceğiz ve bu gemilerden ikisinin % 60’ı bitirilmiş durumda” dedi.

Fuat Çolak, armatör ve tersanelerin siparişlerini terk etmeye başladığı bu piyasa koşullarında yatırıma devam etmelerini ise krizden önce sattıkları altı gemiye bağlıyor. Bu gemilerin piyasaların iyi gittiği dönemde satılması sayesinde, şirket yatırımlarına ara vermeden devam ediyor.

Geminin Teknik Özellikleri

Gemi adı: M/T Harpa Doris

Bayrak: Norwegian

Tipi: IMO2 Chemical Tanker
 
Uzunluk: 69.90mt

Genişlik: 11.50mt

Draft: 4.80mt

Tonaj: 1800DWT

Kargo Tankları: 1950m3

Editör: TE Bilişim