Seferdışı kalan gemilere korunaklı liman kalmadı

Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle yeteri kadar yük bulamayan gemi ve tankerler seferden alınırken, bu gemileri bağlayacak güvenli koy bulmakta güçlük yaşanıyor.
 
Artan sayıda konteyner gemisi, kuru dökmeyük gemisi ve tankerler yeterli yük bulamadıklarından şirketleri tarafından Laid-up hale getirilirken, gemilerin güvenli bir koyda şamandıralara bağlanması ya da demirlemesi için ayrılan alanlar dolmaya başladı. Ortaya çıkan bu durumun 1980 bunalımından daha ciddi olduğu belirtiliyor.

Lloyd's Register Asia Başkanı David Power, Pire sahilleri çevresinde mevcut koyların 1980 krizi sırasında yüzlerce geminin bağlaması için kullanıldığını hatırlattı. Power, Akdeniz'de halen bazı koyların bulunduğunu, fakat yerel hükümetlerin bağlanacak gemilerin "paslanmaya dönüşecekleri" gerekçesini ileri sürerek, buraları açmadıklarına işaret etti.

Durumun bu yüzden son derece sıkıntılı bir hal aldığını belirten Power, Norveç fiyordlarının bir çözüm olamayacağını belirtti. Çevreci çekincelerin giderek artması sonucunda son 25 yıldır gemilere yönelik yaptırımların ağır biçimde arttırılması, bu kez seferden alınmış gemilerin nereye bağlanacağı sorusunu gündeme getirmiş bulunuyor.
 
Acilen koylara ihtiyaç var

Açık denizlerin etkilerinden ve ağır hava koşullarından etkilenmeyecek koylara acilen ihtiyaç olduğunu hatırlatan Power, kriz sonucu seferden alınan gemilerin işletme maliyetinde en azından yüzde 40 gibi bir tasarruf sağladıklarını söyledi. Power şöyle devam etti: "Eğer bu uzun süreli bir bağlama ise, günü geldiğinde geminin sefere hazır edilmesi için gerekli teknik bakım giderlerine rağmen işletme maliyetinden tasarruf, yüzde 75'e çıkacaktır."

 

Editör: TE Bilişim