Türk denizcilik sektörünün, basında geçmişe nazaran daha sık yer alması ve gemiadamı eksikliğinin sürekli gündeme getirilmesi, denize olan talebi artırdı.

Ancak liman cüzdanı çıkarıp bir gemide iş bulmak ümidiyle yola çıkan gençler bazen hayal kırıklığı yaşayabiliyor.

Türkiye’de artan işsizlik ve bir iş bulma umudu insanları her zaman cazibesini ve gizemini koruyan denize yönlendiriyor.

Liman cüzdanı çıkarıp bir gemide çalışmak isteyen insanların kimisi işsiz kaldığı için kimisi de denizi merak ettiği için denizi terci ediyor. Gerekli olan liman cüzdanı ve sertifikaları çıkarmak isteyen kursiyerler arasında 50 yaşında üstünde dahi insanlar bulunuyor. Ancak bu insanlar, iş bulmak ümidiyle çıktıkları yolculukta bazen ceplerindeki parayı da kaybediyor.

Liman cüzdanı ve gerekli olan sertifikaları çıkarmak için 3 bin TL’sini kaptıran insanlar dahi var.

Denizcilik Müsteşarlığı ve Milli eğitim Bakanlığı onaylı olduğunu iddia eden bazı kurslar, gazete ilanları ve simsarlar yoluyla öğrenci bulmakta zorluk çekmiyor.

Bunun en büyük sıkıntısını da haksız rekabet ile karşı karşıya kalan onaylı eğitim kurumları ve kurslar çekiyor.

Bu dolandırıcılığın önüne geçmek isteyen Armada Denizcilik Müdürü Birol Önügören, gazeteye verdiği ilanlarla insanları uyarıyor.

Önügören ayrıca web sitesinde Denizcilik Müsteşarlığı tarafından onaylı kursların listesini de yayımlamış. Kursa gitmeden sertifika ve iş garantisi vaadiyle insanlardan binlerce lira alındığını söyleyen Önügören, “Bunlar resmen çeteler. Farklı zamanlarda değişik numaralarla ortaya çıkıp insanları dolandırıp bir süre kayboluyorlar ve sonra yeniden başlıyorlar” diyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden kursa gitmeden sertifika veren kursların olduğuna dikkat çeken Önügören’e göre kursların bir kısmı bazı denizcilik kurumları tarafından korunuyor. Nedeni ise bu işte çok büyük rantın bulunması.

Editör: TE Bilişim