Sanmar Denizcilik 23 Ekim’de İzmir Hilton Otel’de bu yıl ilki düzenlenen Klavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri ve Teknolojileri Kongresi’nde bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda şu konulardan bahsedildi; Modern Römorkör inşa ve ihracatında, özellikle 18-36m arası ve 30-100 ton çekme kapasitesindeki römorkörlere bakıldığında, yerel marketler tarafında ilgi görmeyen römorkörler göz önüne alınmadığında, Türk Römorkör İnşa Tersaneleri, dünya lideri konumunda bulunmakta ve teknoloji, kalite, sayı ve değer olarak liderlik yarışında ipi göğüsleyen ülke konumundadır.

Türk römorkör üreticilerinin bu başarısı, hemen hemen tüm önemli liman ve terminal operatorlerinin, dev petrol ve maden şirketlerinin, uluslararası römorkör işletmecilerinin ve kuşaklardır bu işi yapan aile şirketlerinin siparişlerinin Türkiye’ye gelmesini sağlamakta, bu şekilde Türkiye Römorkör Teknolojisi konusunda çok ileri know-how’a sahip olmaktadır.

Bu çalışmada dünyanın ilk Saf LNG ile üretilen römorkörlerinden, 150 tonluk indirekt eskort kuvveti veren yüksek performans römorkörlerine kadar bir çok projede yer alan yazar ve ekibi, bu teknolojinin Türkiye’de inşa edilen filo römorkörlerine nasıl yansıdığını sayısal verilere de dayanarak sunmaktadır.

Klas Kuralları, Bayrak Kuralları, Terminal ve Liman İhtiyaçları ve MLC 2006 kuralları perspektifinden bakınca, makina, pervane, vinç ve otomasyon özelikleri, teknenin Tam Boy, En, Derinlik özellikleri ve çekme gücü açısından bir analiz yapılarak, son 10 yıldaki filo değişiminin bir özeti sunulmuştur.

Türkiye Römorkör hizmetlerindeki teknoloji ve ekipman özelliklerindeki gelişmelerin, dünya pazarındaki gelişmeler ile karşılaştırarak, römorkör ve kılavuzluk hizmetlerinin özelleştirildiğinden beri geçen yaklaşık 20 sene içinde, Römokör inşa ve Römorkörcülük hizmeti veren Türk Firmalarının, bu kazanımlarının filoya yansıması analiz edilmiştir.

 

Editör: TE Bilişim