Rus gazından hamsiye tehdit

Rus gazından hamsiye tehdit Karadeniz’in altından Avrupa’ya gaz taşıyacak Güney Akım hattının hamsiyi olumsuz etkileyeceği ortaya çıktı.

Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşımak için Karadeniz’in altından geçecek Güney Akım hattının, Karadeniz’in simgesi hamsiyi etkileceği ortaya çıktı. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre South Stream’in (Güney Akım) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği raporda, “İnşaat takvimi, 4 boru hattının döşeme faaliyetinin de hamsinin göç yoluyla çakışması potansiyeli taşıdığını göstermekte” denildi. Raporda, boru döşeyen gemi filosunun oluşturduğu gürültünün de hamsileri etkileyebileceği kaydedildi. Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı Türkiye Bölümü Nihai ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu’nda Karadeniz’in simgesi hamsi ile ilgili önemli tespitler ortaya çıktı.

GÖÇLE ÇAKIŞABİLİR

Hamsinin göçmen bir derin su türü olduğu ve Karadeniz’deki en yoğun bulunan tür olduğu ifade edilen raporda, “Türkiye, Karadeniz’de yakalanan tüm hamsinin (ağırlık olarak) ortalama yüzde 92.8’ini yakalamaktadır. 2011’de hamsi, Türk filoları tarafından Karadeniz’de yakalanan tüm deniz balıklarının yüzde 61.5’ini oluşturmuştur” denildi. Raporda, şu tespitlere yer verildi: “Hamsi avı, hamsinin kışlama yataklarında çok büyük miktarda toplandığı Türkiye’nin kıyı sularında gerçekleşmektedir. Proje alanının Türkiye kıyısından uzaklığı, hamsinin açık denizdeki varlığının göç ile sınırlı, dolayısıyla geçici olması nedenleriyle, proje alanında hamsi avlanması muhtemel değildir... Balıkçılarla yapılan görüşmelerde, kıyıdan 110 km. mesafede balıkçılık faaliyetleri gerçekleştirilmesinin çok mümkün olmadığı bilgisi alınmıştır. Hamsi, ekim ile kasım arasında Karadeniz’in kuzeybatı kıta sahanlığındaki yumurtlama ve beslenme yataklarından Türkiye’nin kıyı sularında bulunan beslenme yataklarına göç eder. Nisan ve haziran arasında ters yönde bir göç gerçekleşir. İnşaat takvimi, dört boru hattının döşeme faaliyetinin de hamsinin göç yoluyla çakışması potansiyeli taşıdığını göstermektedir.”

SESTEN DE ÜRKECEK

Boru döşeyen gemi filosunun oluşturduğu gürültünün de hamsileri etkileyebileceği ifade edilen raporda, şunlar da kaydedildi: “Hamsi, sesi algılamaya duyarlı balıklar sınıfında olan bir balıktır ve bu nedenle su altındaki gürültülere karşı duyarlıdır. En ihtiyatlı limitler dahilinde, boru döşeme gemi filosunun yayılımından kaynaklanan gürültünün hamsi gibi sesi algılamaya duyarlı olan bir tür üzerinde 2.1 kilometre yarıçapında bir alanda hafif bir uzak durma tepkisine ve yaklaşık 500 metre yarıçapında bir alanda güçlü uzak durma tepkisine neden olabilecektir. Uzak durma tepkileri tipik olarak ürkme davranışı içerir, ancak yolundan sapmaya veya göç davranışının bırakılmasına yol açmaz.”

Editör: TE Bilişim