Romanya karasularında kaçak şekilde balıkçılık faaliyetinde bulunduğu ileri sürülen “Ahmet Çomoğlu” isimli Türk balıkçı teknesinin aşırı güç kullanılarak batırılması ve bir balıkçının yaralanması Türkiye’nin tepkisine neden oldu. Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada her alanda güzel ilişkiler içerisinde bulunan iki ülke arasında bu tür istenmeyen olayların tekerrür etmemesi istendi.
 

27 Mayıs 2011 tarihinde Romanya münhasır ekonomik bölgesinde kaçak balıkçılık faaliyetinde bulundukları gerekçesiyle Romen Sınır Polisi tarafından açılan ateş sonucu batan Türk teknesi konusunda Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği İkinci Sekreteri F. Arda Karakaya imzalı açıklamada, Türk balıkçı teknesinin batılırılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Karakaya, şu görüşlere yer verdi, “Olaydan sonra Büyükelçiliğimiz ve Köstence Başkonsolosluğumuzun girişimleri neticesinde tekne mürettebatının sorgularının 24 saat içinde tamamlanması ve tekne kaptanı dışındaki 13 kişilik mürettebatın serbest bırakılması sağlanmıştır. Hafif şekilde yaralanan vatandaşımızın tedavisine nezaret edilmiş ve hayati tehlikesi bulunmadığı hastane raporuyla tespit edilmiştir. Kaptan dışındaki mürettebatın Sahil Güvenlik Komutanlığımıza ait bir botla ülkemize intikali sağlanmıştır. Tekne kaptanı hakkında Köstence’de devam etmekte olan dava süreci Başkonsolosluğumuzca yakından takip edilmektedir.”

Açıklamada, olayın öğrenilmesinin hemen ardından ve müteakip süreç içinde, gerek Büyükelçiliğimizce gerek Ankara’da Dışişleri Bakanlığımızca Romen makamları nezdinde yapılan çeşitli girişimlerde, olaydan duyulan rahatsızlık ve üzüntünün iletildiği belirtilerek, “Balıkçı teknesine karşı aşırı güç kullanımının uluslararası hukuk ve uygulamalara aykırı olduğu vurgulanmıştır. Balıkçı teknesinin batması ve bir mürettebatın yaralanmasıyla sonuçlanan bu olay hakkında tazminat talebi hakkı saklı tutulmaktadır. Her alanda fevkalade ilişkilere sahip olduğumuz Karadeniz’de komşumuz Romanya’yla aramızda bu tür arzu edilmeyen olayların tekerrür etmemesini arzu etmekteyiz.”

Bu arada konuyla ilgili bir açıklama yapan Köstence Sınır Polisi Şefi Adrian Burcea ise görevlilerinin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde hareket ettiğini savundu.

Editör: TE Bilişim