Rafineriden çıkıyor İsrail gazına gidiyor

Turcas, 370 milyon dolar yatırması gereken rafineri projesinde hisse satma kararı aldı. Yeni hedef İsrail gazını taşımak.

Turcas Grubu, yüzde 18.5 paya sahip olduğu STAR Rafinerisi’ndeki hisselerin tamamını satışı için görüşmeler yapıldığını duyurdu. Turcas Grubu 5.5 milyar dolara mal olacak rafineri projesi için ortağı Socar ile 2 milyar dolar özkaynak koyacaktı. Bu durumda şirketin kasasından 370 milyon dolar çıkacaktı. İkili geriye kalan 3.5 milyar dolar için de uluslar arası bankalar ve piyasalardan borçlanacaktı. Turcas hisse satışı rafineriye para koymak yerine projeden para almayı tercih etmiş oldu. 

Gaz için teklif verdi

Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlere göre Turcas Grubu ile Alman ortağı RWE Leviathan Sahası’ndan çıkarılan ve Türkiye’ye taşınması planlanan doğalgaz boru hattı projesi için teklif verdi. Yapılacak anlaşma Leviathan üretim sahasından Türkiye’ye döşenecek olan boru hattını ve yüzer platformda üretim, depolama ve gemilere aktarım işlemini kapsıyor. Gazın satış fiyatı, teklifte sunulan fiyatı da belirliyor. İsrailli Globus’un haberine göre Ocak ayında yapılan ön görüşmeler sonucu projeye şu ana kadar aralarından Zorlu ve Turcas’ın da yer aldığı 10 şirket teklif verdi. Haberde yer alan bilgilere göre İsrail doğalgazının 1000 metreküp fiyatı yaklaşık 215 dolar olacak. 

7 milyar m3 anlaşma

İsrail’in Leviathan Sahası’nda bulunan 900 milyar metreküp doğalgazın 360 milyar metreküplük bölümünün ihraç edilmesi planlanıyor. İsraillilerin hedefi yılda 15 milyar metreküp gazı yurtdışında satmak. Bu gazın 7 ila 10 milyar metreküplük bölümünün 500 kilometrelik bir boru hattıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılması planlanıyor. Eğer boru hattı tamamen denizin altından giderse toplam maliyet 2.5 milyar dolara ulaşıyor. Ancak Kıbrıs’ta Rum ve Türk tarafı anlaşırsa hattın bir bölümü karadan gidecek ve bu sayede maliyet yaklaşık 500 milyon dolar azalacak.

Ankara ve Tel Aviv anlaşıyor

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler Mayıs 2010’da Gazze’ye yardım malzemesi götüren ve içinde sivil aktivistlerin yer aldığı Mavi Marmara Gemisi’ne İsrail ordusunun gerçekleştirdiği kanlı saldırısı sonrasında bozuldu. Saldırıda 9 Türk vatandaşı öldürüldü ve sonrasında Ankara, Tel Aviv ile diplomatik ilişkilerini asgari düzeye indirdi. Ancak ekonomik anlamda çok büyük sarsıntı yaşanmadı. Tel Aviv yönetiminin Mart 2013’te yaşanan olaylar için özür dilemesi ve ölenlerin yakınlarına tazminat ödeyeceğini açıklaması ilişkilerin yeniden gelişimini sağladı.

Editör: TE Bilişim