Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının yükünü hafifletmesi beklenen Samsun-Ceyhan petrol boru hattının başarıya ulaşacağını umduğunu söyledi.

Karadeniz tatil kenti Soçi'de Uluslar arası Valday Düşünce Kuruluşu üyeleri ile bir araya gelen Putin, "Bu projenin verimli olduğunu düşünüyorum. Türkiye ile bu projeyi tamamlamak için yeterli zemin var" dedi.

NABUCCO'NUN ŞANSI AZ

Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Rusya by-pass edilerek Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı projesi ile ilgili ise Putin olumsuz konuştu.

Projenin şansının çok düşük olduğunu savunan Putin, "Nabucco'nun temel sorunu hammade tedariki konusunda garantisinin olmaması. Sistemi dolduracak doğalgaz kaynağı yok" dedi. Rusya'nın Nabucco'ya doğalgaz vermesinin gündemde olmadığını ifade eden Putin, "İran doğalgaz kaynakları bu hat için düşünülmüyor. Azerbaycan'ın doğalgaz kaynakları da az. Bir de Azerbaycan, Rusya ile de doğalgaz alım anlaşması imzaladı." tespitinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in geçen hafta gerçekleştirdiği Bakü ziyaretinde Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom ve Azerbaycan enerji şirketi SOCAR doğalgaz alım anlaşması imzaladı. 2011'en itibaren Azerbaycan'da doğalgaz alımlarını 2 milyar metreküpe çıkaracak Rusya, sonraki yıllarda da kapasite artırımına gidecek. Putin büyük yatırımların yapılması planlanan Nabucco'nun tamamı ile imkansız olmadığını da ekledi.

NÜKLEER ENERJİ TEK ALTERNATİF

Nükleer enerjinin geleneksel enerji kaynaklarının tek alternatifi olduğunu ifade eden Rusya Başbakanı, "Doğalgaz piyasası ekonomik kriz sürecinden henüz kurtuluyor. Ancak enerji piyasasında talepler önümüzdeki yıllarda hızla artacak" öngörüsünde bulundu. Ev elektrik santrallerini rüzgarla işletmenin mümkün olmadığını kaydeden Putin, "Önümüzdeki on yıllarda daha fazla enerjiye ihtiyaç olacak… Petrol ve doğalgaza gerçek alternatif enerji kaynağı nükleer enerji." şeklinde konuştu. Putin diğer yaklaşımları göstermelik olarak değerlendirdi.

OBAMA İLE İLİŞKİLER HARİKA

Rusya Başbakanı Putin ABD ile ilişkilerin geleceği ve Başkan Barack Obama ile ilgili sorulara da yanıt verdi. Obama ile ilişkileri 'harika' olarak

niteleyen Putin'in olumlu açıklamaları dikkat çekti. Alman bilim adamı Rahr'a göre Putin ABD yönetimi ile ilgili çok pozitif düşüncelere sahip.

Editör: TE Bilişim