Piri Reis'in Sahibi DTO Değil!

Deniz Ticaret Odası'nın Aralık ayı olağan meclis toplantısı TÜDEV'e aktarılan paralar üzerinden daha önceleri de yaşanan tartışmayı bir kez daha gündeme getirdi.

DTO'nun bugünkü yönetimi kanalından, önceki yönetimi keyfi harcalamalar özellikle  TÜDEV'e aktarılan paraları getirdiği için yapılan genel DTO seçiminde eski yönetimi devirip gelmişlerdi.Gördükleri değişen bir şey olmamış.

Aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan DTO Meclis Başkanı Çakır, DTO  ve TÜDEV ilişkisini gündeme taşımış, gerçekleri toplantıya katılanlara hatırlatmıştır.

DTO Meclis Başkanı Çakır, TÜDEV'e bağlı Piri Reis Üniversitesi'nin DTO ile bağlantısı olmayan, sadece bir üniversite olduğunu, bu üniversiteye ayrıcalık yapılamayacağını, ancak DTO'nun kurduğu bir vakıfa bağlı bir üniversiteye ayrıcalık tanına bileceğini dile getirdi.Aksi halde, ileride DTO'nun bu özel üniversiteye yaptığı ayrımcılık yüzünden kanuni ve cezai sorumlulukları olabileceğini söyledi.

DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın bu ikazlarına nedense kızan DTO yönetimi hemen DTO resmi internet sitesinden bir duyuru yayınlayarak, DTO Meclis Başkanı Çakır'ın bu açıklamalarını hukuksuz, mesnetsiz ve gerçekleri saptırmaya yönelik iddialar olarak nitelendirdi.

İşin Aslı Ne?

TÜDEV 7 Ocak 1993 tarihinde bir kısım denizciler tarafından kuruldu.Mütevelliler arasında hiçbir hukuki şahıs olmayıp, kurucuların tamamı gerçek kişilerden oluşmaktaydı. En önemlisi DTO'nun hiçbir hukuki bağı yoktu.

Yıllardır da aralarında hiçbir hukuki bağı olmamasına rağmen, DTO'dan önemli sayılacak miktarlar '' eğitime katkı'' adı altında TÜDEV'e aktarıldı. Tüdev'in görevi gemi kaptanı ve makinacı yetiştirme kursu oldu.

Zamanla TÜDEV kurs yerine üniversite kurmaya karar verdi. Yine en büyük harcalamaları DTO bütçesinden karşıladı.
Bu üniversite kuruluş sıralarında bir kısım TÜDEV mütevellilerinin nemalandığı iddialarının da ardı arkası kesilmedi.
Bugün Piri Reis Üniversitesi gerçekten Türk denizicilik sektöründe, denizcilik eğitiminde önemli bir yere sahip. Ancak, Piri Reis Üniversitesi'nin asıl sahibi olan TÜDEV'dir. TÜDEV'in kurucuları DTO yönetiminde alınan TÜDEV'in DTO'ya bağlı olduğunu göstermez.

Zira biz bu filmi daha önce Bedrettin Dalan'ın İstanbul Büyükşehir Belediği Başkanlığı zamanında da gördük.
İstanbul Belediye Başkanı olan Dalan, o zaman İSTEK adında bir vakıf kurmuş, sonrasında da bu vakfın İstanbul Belediyesi'ne ait olduğunu söylemekteydi. İstanbul Belediyesi'nin gelirlerini bu vakfa aktarmakmıştı.  Ne var ki Dalan, seçimi kaybedip gittiğinde beraberinde İSTEK Vakfı'nıda götürerek halen İSTEK Vakfı'na bağlı Yeditepe Üniversitesi Dalan'ın malıdır.

Şimdi DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın anlatmak istediği de aynen bu. İleri bir tarihte TÜDEV, Piri Reis Üniversitesi'nin DTO ile ilgisi yoktur diye çekip gidebilir.

O zaman DTO'nun üyelerinden olup 10-15 denizcinin kurduğu TÜDEV Vakfına aktarılan paraların hesabını kim verecek?
DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır yerden göğe kadar haklıdır.  Biz de Deniz Ticaret Gazetesi olarak bu konunun takipçisi olacağız.

İşte Tüdev'in Sahipleri:

Erol Yılmaz AKÇAL
Necdet AKSOY
Zühtü ARKAN
Ömer Pekin BARAN
Selahattin BEYAZIT
Ferit BİREN
Süleyman BURSALIOĞLU
Emil BUTROSOĞLU
Eşref Mehmet CERRAHOĞLU
İrfan CERRAHOĞLU
Sait CERRAHOĞLU
Metin ÇOLAK
Erkan DERELİ
Burhan DEVAL
Adil GÖKSU
İlker GÜLFİDAN
Asaf İrfan GÜNERİ
Mustafa İNANDI
Ahmet Bedri İNCE
Ahmet Hicri İNCE
Bekir Sıtkı KALKAVAN
Çetin Kaya KALKAVAN
Halis KALKAVAN
Nevzat KALKAVAN
Sefer KALKAVAN
Şadan KALKAVAN
Cengiz KAPTANOĞLU
Engin KAPTANOĞLU
Merey Gündüz KAPTANOĞLU
Turgut KAPTANOĞLU
Selahattin Levent KARAÇELİK
Yılmaz KARAHANOĞLU
Polat KURT
Metin LEBLEBİCİOĞLU
Uğur MENGENECİOĞLU
Bahri METE
Halim METE
Fuat MİRAS
Ahmet Faik ŞEKERCİ
Cemal ŞEKERCİ
Hıdır SELEK
Hüseyin Hüsnü ŞİŞMANYAZICIOĞLU
Hasan Selim SOHTORİK
Hüseyin Semih SOHTORİK
Hilmi SÖNMEZ
Oksan TOKMAK
Eser TÜMEN
Muharrem Faruk ÜRKMEZ
Recep Sami YAZICI
Ali YENİDÜNYA
Erol YÜCEL
Ömer Yusuf ZAİMOĞLU

KAYNAK: DENİZ TİCARET GAZETESİ

Editör: TE Bilişim