SOCAR TÜRKİYE BAŞKANI KENAN YAVUZ: “PETLİM LİMANI MİLYARLIK YATIRIMLARDAN DAHA ÖNEMLİ”

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin Ekim ayı Meclis Toplantısı’na katıldı. Mecliste ‘Türkiye’nin Üçüncü, Bölgemizin En Büyük Limanı Petlim ve Ege’nin Lojistik Potansiyeli’ adlı bir sunum yapan Yavuz, meclis üyelerinin sorularını da yanıtladı. 

Petlim Konteyner Limanı yatırımının tamamlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Yavuz, hem Bakü’de hem Türkiye’de 20 milyar dolarlık yatırım projelerini konuşmadan önce liman yatırımını konuştuklarını söyledi. Yavuz, “20 milyar dolarlık yatırım portföyümüz içinde Petlim Limanı 450 milyon dolara mal olacak ve bu tutarın 300 milyon dolarlık kısmını SOCAR olarak biz harcama yaptık. Toplam yatırım tutarımız içinde oldukça düşük ama SOCAR olarak liman yatırımımızdan çok mutluyuz. İnanın hem Bakü’de hem burada 20 milyar dolarlık projeleri konuşmaya başlamadan önce limanı konuşuyoruz” dedi.

Bu yatırım ile gizli bir potansiyeli açığa çıkardıklarını ifade eden Yavuz, “Muhteşem bir liman yaptık. Bu limana 16 bin TEU konteyner taşıyan gemiler girebilecek. Rıhtım ile beraber diğer depolar entegre çalışacak. 450 dönümlük depolama alanını bir o kadar daha artırabilme şansına sahibiz. Ayrıca lojistik alanımızı demiryoluna bağlayacağız. Limanımızın altyapısını SOCAR olarak biz gerçekleştirdik. Yaklaşık 300 milyon dolara yakın harcama yaptık. Limanı 3 ay içinde APM Terminals'a işletilmek üzere teslim edeceğiz. Resmi açılışını nasip olursa gelecek yıl bahar aylarında yapacağız. Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanlarımızın katılımları ile muhteşem bir açılış yapacağız” diye konuştu. 

‘TARİHİ İPEKYOLU HAYATA GEÇİYOR’

Türkiye'nin son yıllarında gerçekleştirdiği en büyük atılımın altyapı devrimi olduğunu vurgulayan Yavuz, Türkiye’nin lojistik merkez olma yolunda önemli adımlar attığını; Tarihi İpekyolu’nun en önemli merkezlerinden biri olan İzmir’in, bu misyonuna yeniden kavuştuğunu vurguladı.

Petkim ve diğer limanlarla beraber Nemrut Körfezi'nin değerinin ortaya çıkacağını sözlerine ekleyen Yavuz, altyapı yatırımlarının tamamlanması ile Aliağa’nın dünya ligine yükseleceğini söyledi. Yavuz, şöyle devam etti: “Özellikle Aliağa aksının bağlantılarında sıkışıklıklar için ilave yatırımlara ihtiyacı var. Hakikaten Türkiye’nin gözbebeği olan Aliağa’da hızlı gelişmeler yaşanacak. İzmir, bu projelerin gerçekleşmesi ile gömlek değiştirecek ve Akdeniz’in birinci ligine çıkacak. Projeleri birbirleriyle yarıştırmamak gerekiyor. Uzun vadeli projeksiyonlara bakıldığında, 2030’ların Türkiyesi’nde her limana ihtiyaç olacak. İnşallah önümüzdeki dönemde Petlim’in getireceği imkanlarla beraber DTO üyeleri, diğer limanlarımızla beraber çok daha büyük işleri yapma imkanına kavuşurlar. Hep beraber çok daha kazançlı ve güzel günleri yaşarız” dedi. 

SOCAR’ın 2008 yılında Petkim'i satın aldıktan sonra gerçekleştirdiği projelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük doğrudan yatırımcısı haline geldiğine dikkat çeken Yavuz, 5.6 milyar dolarlık STAR Rafinerisi yatırımının yüzde 35 oranında tamamlandığını söyledi. Petrol fiyatlarının beklentilerinin çok altında olmasının, birçok projenin iptaline veya ertelemesine neden olduğunu belirten Yavuz, “Şunu açık yüreklilikle söyleyeyim. Bu projenin gerçekleşebilir olmasının en büyük nedeni SOCAR’ın Azerbaycan’a ait devlet şirketi olmasıdır. İkincisi de Azerbaycan ve Türkiye’nin uzun vadede bölgede yaptıkları planlamanın ve stratejik-politik işbirliğinin bir sonucudur. Rafineri yatırımlarında 3 senaryomuz vardı. Şu anki senaryo düşük petrol fiyatına göre bir senaryodur. Bu koşulda da projemiz fizibıl proje olarak kalmaya devam ediyor” diye konuştu. Yavuz, TANAP

(Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) Projesi’nin de 2018  yılı sonunda tamamlanacağını açıkladı.

‘ÇAĞDAŞ LİMANLAR AYAKTA KALACAK’

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de, SOCAR Grubu’na ve Kenan Yavuz’a İzmir’e yapılan yatırımlar nedeniyle teşekkür etti. Öztürk, “Bu muhteşem yatırımı gerçekleştirdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Azerbaycan ve Türkiye’nin tarihi ve kültürel birlikteliği ticaret ile bütünleşti. Bunda çok önemli payınız var. Aliağa, Ege’nin dış ticaretinin yüzde 46’sını gerçekleştiriyor. Sizin yeni yatırımınızla bu oran çok daha üst noktalara gelecek. Bana göre bu kadar çağdaş, teknolojik limanı APM Terminals gibi bir işletici ile çalıştıracak olmanız da çok önemli. Bu liman örnek oluşturacak. Her liman bizim için çok değerlidir. Ülkemizde liman kapasitelerinde arz fazlası var. Ama biz bugünü değil 2030’u, 2035’i konuşuyoruz. Bu talep artacaktır. Türkiye’deki her liman jeopolitik olarak önemli noktadadır. Artık limanlarımız bir şeye karar vermek zorundalar. Çağdaş olanlar ayakta kalır, çağdaş olamayanlar gider” dedi.

Editör: TE Bilişim