Petkim, limanı satıp rafineriye yatıracak

Türkiye’nin tek petrokimya üreticisi Petkim’in yüzde 100 iştiraki Petlim Limancılık’ta hisse devri veya stratejik finansal ortaklık için dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs ile görüşmelerde sona gelindi.

Petkim, Goldman Sachs’a muhtemel yüzde 25’lik hisse satışından elde edeceği gelirle Aliağa yarımadasında yapımı devam eden STAR Rafinerisi’nden yüzde 10-15 civarında hisse almayı planlıyor. Finansal maliyetlerle birlikte 400 milyon dolara mal olması beklenen limanın ilk fazı, 2015 Haziran’da tamamlanacak.

30 Mayıs 2008’de Petkim’i özelleştirmeden satın alarak Türkiye’de yatırım atağına geçen SOCAR Türkiye, Petkim Yarımadası üzerinde rafineri, petrokimya, enerji ve lojistik entegrasyonu üzerinde çalışıyor.

Yarımadayı Avrupa’nın en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefleyen SOCAR, üretim ve ihracat entegrasyonunun lojistik ayağını oluşturacak Petkim Konteyner Limanı ile Ege’de önemli bir iş hacmi sağlayacak.

Limanın işletmesini, 28 yıl boyunca dünyaca ünlü Maersk Grubu’na bağlı APM Terminals yapacak. Yıllık 1,5 milyon TEU kapasiteye sahip ilk faz bittiğinde İzmir Limanı’nın iki katı kapasiteyle hizmet verecek liman, Türkiye’de 11 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olacak. Petkim Konteyner Limanı’nda, kapasite pazar talebine bağlı olarak 4 milyon TEU’ya kadar çıkılabilecek.

Liman, Türkiye’nin 2023’teki 500 milyar dolar ihracat ve 1 trilyon dolar dış ticaret hedefine ulaşmasında önemli bir konumda olacak.

Editör: TE Bilişim