Yat siparişi artan Peri ikinci tersaneyi devreye aldı

 Antalya Serbest Bölgesi'nde üretim yapan Peri Yatçılık, kendisine gelen büyük yat talepleri nedeniyle bir tersane daha kiraladı. Firma halen iki tersanede beş lüks yat üretimini sürdürüyor.
 
Lüks yat üretimi alanında dünyanın önde gelen markaları arasına girmeyi başaran Peri Yatçılık, tersane sayısını ikiye çıkardı. Antalya Serbest Bölgesi'nde 5500 metrekarelik alanda üretim yapan Peri Yatçılık, kendisine gelen büyük yat talepleri nedeniyle bölgedeki 4500 metrekarelik bir tersaneyi kiralayarak toplam 10 bin metrekarelik alanda imalata başladı.
Halen iki tersanede boyu 29 ve 41 metre arasında değişen beş lüks yat üreten firma, bunlardan üçünü bu yıl içinde, ikisini ise 2011'de denize indirecek. 2008'de Cannes Yat Fuarı'nda Peri 29 modeli ile "Best Interior" (En İyi İç Dekorasyon), 2009'da yine aynı fuarda Peri 37 modeli ile "En İyi Tasarım" ödülünü kazanan Peri Yatçılık, 2010'un ilerleyen aylarında tamamlayacağı Peri 41 Triple Deck modeliyle Cannes, Monaco ve Cenova fuarlarına katılıp en az iki dalda ödül kazanmayı hedefliyor.
 
Yeni görüşmeler yapıyor

Peri Yatçılık Satış ve Pazarlama Direktörü Beril Öztunalı, sektörde genel trendin büyük yatlardan küçüklere doğru geçtiğini belirterek, "Ancak bize gelen talep ve siparişler daha büyük tekne yapmamız yönünde olduğundan, yeni bir tersaneyle imalatımızı daha da geliştirme kararı aldık" dedi. Global krizin lüks yat sektörünü olumsuz etkilediğini, 2010'un da 2009 yılı gibi geçmesini öngördüklerini kaydeden Öztunalı, mart-nisan aylarında pazarın gidişatının daha da netlik kazanacağını vurguladı. Hem maliyet avantajı hem kaliteleriyle diğer üreticilerden ayrıldıklarını kaydeden Öztunalı, "Halen siparişini önceden aldığımız 2 tane 29 metre, 2 tane 37 metre ve 1 tane de 41 metrelik yat imalatımız devam ediyor. Bu yıl 29 metrelik 2 tekneyi ve 41 metrelik tekneyi sahibine teslim edeceğiz" diye konuştu.

Geçen yıl dünyanın en prestijli yat fuarları olarak kabul edilen Monaco ve Cannes'a 29 ve 37 metre boylarındaki 2 yatla katıldıklarını vurgulayan Öztunalı, "Peri Yatçılık olarak fuarlarda ödül almayı gelenek haline getirdik. Monaco Prensi Albert II, eski F1 yarışçısı Alain Proust ve ünlü tenisçi Rafael Nadal gibi isimler, teknelerimizi ziyaret ederek çok beğendiklerini söyledi" dedi. Bu yıl Cenova fuarına ilk kez katılacaklarını dile getiren Öztunalı, yeni bir müşteriyle de 41 metrelik yat üretimi için görüşme halinde olduklarını vurguladı. Cote D'Azur Antibes'te Peri Yachts France firmasını kurduklarına da dikkat çeken Öztunalı, "Nice yakınlarındaki bu şirketimiz, Antalya'da ürettiğimiz yatların satışına yoğunlaşmakla beraber 'exclusive charter', 'brokerage', yat işletmeciliği ve danışmanlık faaliyetleri de yapıyor" dedi.
 
Maliyet avantajımız var

Devreye alınan yeni tersane ile siparişleri artık daha kolay karşılayacaklarını söyleyen Peri Yatçılık Tesis İşletme Koordinatörü Fikri Bayhan, 2 adet 37 metrelik tekne siparişlerinin global ekonomik krizin etkisini hissettirdiği bir zamanda alındığını vurguladı. Bayhan, Avrupa'daki tersanelere göre en büyük avantajlarının, ortalama yüzde 25 daha düşük olan işçilik maliyeti olduğunu söyledi. İtalya ve Avrupa'da işçilik maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kompozit yerine, çalışması daha kolay olan polyesterin tercih edildiğini söyleyen Bayhan, iki tersanede 155 personel ve 45 taşeronla 190 kişinin istihdam edildiğini belirtti. Ünlü tasarımcı Selçuk Koçak başkanlığındaki "Scaro Design" ekibiyle çalıştıklarını belirten Bayhan, şöyle devam etti: "Teknelerimiz seri üretim ürünleri değil, yat tutkunları ve uzmanları için özenle imal edilmiş, detaylara önem verilen yatlar olarak fark yaratıyor. Sadece e-glass ve epoksi kompozit malzemeyle üretim yapmamız sayesinde başka malzemelerle üretilmiş aynı türde diğer yatlara oranla daha hafif, sağlam ve az yakıt harcayan yatlar üretiyoruz" dedi. Bayhan, ürettikleri teknelerin fiyatlarının özelliklerine göre 4 ile 14 milyon euro arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim