Sahil Güvenlik makamları denizi kirlettiği gerekçesiyle 750 bin dolarlık rekor ceza kesti

İsrailli işadamı Sami Ofer’in 2004 yılında satın aldığı Aksay Denizcilik’e ait MT/Kerim adlı gemiye ABD Sahil Güvenlik makamları denizi kirlettiği gerekçesiyle 750 bin dolarlık rekor ceza kesti. Ofer’in filosu artık ABD denizlerinde çok sıkı kontrol edilecek

İSRAİLLİ işadamı Sami Ofer’in 2004 yılında satın aldığı Aksay Denizcilik’e ABD’den tarihi ceza geldi. Amerikan mahkemesi, çevreyi kirlettiği ve eksik beyanda bulunduğu gerekçesiyle Türk şirketi Aksay Denizcilik ve Ticaret A.Ş.’ye ait MT/Kerim adlı gemiye 750 bin dolarlık rekor bir ceza kesti. Mart 2009’dan bu yana ABD’nin Tampa limanında demirli bulunan MT/Kerim adlı 16 bin 150 DWT’luk gemi denize yakıt atığı bıraktığı gerekçesiyle Amerikan Sahil Güvenlik botları tarafından izlenmeye alınmıştı. Geminin denize yakıt atığı döktüğü tespit edilirken, ayrıca seyir defterinin eksik doldurulduğu ve eksik beyanda bulunduğu da saptandı. Davanın sonucunda mahkeme ayrıca şirkete ait diğer gemilerin de 3 yıl boyunca göz altında tutulacağı ve çevre kurallarına uyup uymadığının sıkı bir şekilde denetleneceği kararına vardı. Aksay Denizcilik filosunda çeşitli büyüklüklerde 7 adet gemi bulunuyor.

Bir gemisi de Manş’ta battı

Türk gemicilik sektörüne 6 yıl önce adım atan Sami Ofer’in Aksay Denizcilik ile olan ilk vukuatı bu değil. Filosunda 8 adet kimyasal yük taşıyabilen tankeri barındıran Aksay Denizcilik 2006’da da büyük bir çevre katliamına imza atmıştı. MT/Ece, Manş Denizi’nde Malta bandıralı General Grot-Rowecki isimli dökme yük gemisiyle çarpışmış Fransa’nın Cherbourg kentinin 10 mil açıklarında batan gemide bulunan 10 bin ton fosforik asit 40 mil alana yayılmış ve benzerine az rastlanır bir deniz kirliliğine neden olmuştu.

 

Editör: TE Bilişim