Bu okulların bazılarında fen bilimleri, mühendislik, sanat, işletme, hukuk ve hükümet konularına ağırlık veren özel programlar yürütülüyor. Örneğin müzikal tiyatro ve teknoloji konulu liseler de yer alıyor. Amerika'nın Sesi ilginç bir konuda eğitim veren New York Harbor Okulunu ziyaret etti. New York'ta feribotla ulaşım sağlanan tek okul Harbour Okulu. Okul Manhattan'ın güney ucundan kısa bir mesafe ötede, Governors Adası'nda.70 hektarlık eski askeri üstte kuşlar ve ağaçlar insanlarda daha fazla. Okul binası ise restore edilmiş eski Sahil Koruma binasından ibaret.


Okul geleneksel gibi görünse de müfredatı ve felsefesi değil. Fisher eskiden Hudson Çevrekoruma'da çalışmış. Fisher, “Şu anda bir çevre krizi yaşanıyor. Okullar bu savaşın ortasında neden olmasın? Heryerde ekosistem yardıma muhtaçken neden gereksiz konular öğretilsin?” diyor.

Harbour Okulunda öğretilenlerin çoğu New York limanında geçiyor. Fisher limanı kentin en büyük kaynağı olarak niteliyor. Ancak liman yardıma muhtaç. Bu birinci sınıf öğrencileri bir günü eğitim amaçlı Spirit of Massachusetts adlı gemide geçiriyor.

Öğrenciler gemideki çalışma alanlarını sürekli değiştiriyor, navigasyon, dümen kullanmayı öğreniyor. Sudan örnek alarak sudaki oksijen ve kirlilik seviyelerini ölçüyorlar. Öğrenciler gemiciliğin temel bilgilerini öğreniyor.Limanda yaşayan bazı hayvanları da yakından inceliyorlar. Öğrencilerin çoğu düşük gelirli ailelerden ve Brooklyn'li göçmen ailelerinden geliyor. 8 yıllık okul da Governors Adasına taşınmadan önce Brooklyn'de yer alıyordu.

Bazıları New York'u çevreleyen sudan habersizdi. Ancak öğrenciler mezun olduklarında hayatlarını kazanabilecekleri bilgilerle donanmış oluyor. Okulun kurucusu ve program direktörü Murray Fisher ve müdür Nate Dudley öğrencileri kapıda karşılayarak okul gömleklerini giymelerini rica ediyorlar. Kolej hazırlık programını tamamlamalarının yanısıra müdür Nate Dudley her öğrencinin 6 denizcilik alanından birinden sertifika aldığını belirtiyor. Dudley, “Gemi operasyonu, teknecilik, balık üretim, midye üretim,deniz çiftçiliği, mühendislik, denizcilik politikaları ya da dalgıçlık alanlarından herhangi birinden sertifika alabiliyorlar. Öğrencilere hem meslek edindirip hem de koleje hazırlıyoruz,” diye konuşuyor.

Dudley mezun olanlardan yüzde 70'inin üniversiteye gittiğini belirtiyor. Tatiana Bowen, okuldaki aquafoniks labarotuvarında midye ve balık yetiştiriyor. Hedefi marin biyolojisi okumak.

Okula ilk geldiğimde suyla ilgim pek yoktu. Ancak buraya gelip çevreyi korumakla ilgili bilgi aldığınızda çevreye zararlı şeyleri de fark ediyorsunuz. Bu duruma yardımcı olmak ve değişiklik yapmak istiyorsunuz. limana ve doğaya karşı içinizde bir sevgi oluşuyor.

Kurucu Murray Fisher okulun en büyük projesinin New York limanında tekrar midye yetiştirmek olduğunu belirtiyor. Hedef gelecek 20 yılda 1 milyar üretmek.Böylece zarar gören ekosisteme de yardımcı olunacak.

Fisher okulun daha anlamlı bir lise eğitimine de örnek oluşturduğunu, öğrencilerin çalışmalarının sınıfın dışındaki dünyaya gerçek katkıda bulunduğunu gördüklerini belirtiyor.

Editör: TE Bilişim