Nekton Bot’tan GİSAŞ’a pilot bot

Nekton Bot, Gemi İnşa Sanayicileri AŞ ile (GİSAŞ) bir adet pilot bot imal etmek üzere anlaşma imzaladı.  İmalatına başlanacak olan bot, bugüne kadar kullanılmakta olan klasik pilot botlardan farklı olarak, hafif, dayanıklı, daha hızlı ve sert hava/deniz koşullarında kullanılabilecek şekilde tasarlanmış durumda. Yaklaşık 12,5 metre boyunda imal edilecek olan bu botun iki adet dizel motorla tahrik edilen bir sevk sistemi bulunmakta ve maksimum hızının 25 Knot civarında olması bekleniyor. Yapı malzemesi olarak kullanılacak olan HDPE, bakım gerektirmeyen, darbelere karşı oldukça dayanıklı ve ölçülebilen ömrü deniz koşullarında dahi 50 yılın üzerinde olan bir malzeme olarak biliniyor.

GİSAŞ binasında gerçekleştirilen imza törenine, GİSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Süheyl Demirtaş, GİSAŞ Genel Müdürü Fatih Saral, Avukat Sevda Zübeyde Çetin ve Nekton Bot Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Kuter katıldı.

Hem tasarım hem de imalat yapıyor

Yaklaşık dört yıldır hizmet tekneleri konusunda hem tasarım, hem de imalat yaparak yol alan Nekton Bot, son iki yıl içinde başlangıçta oldukça geniş olan ürün yelpazesini daraltarak daha spesifik ürünler üzerinde proje geliştirmeye ve uzmanlaşmaya çalışan bir firma. Bu amaç doğrultusunda Nekton Bot, özellikle devriye botları, liman hizmet botları, servis botları ve sağlık botları konusunda proje çalışmalarına ağırlık veriyor. Son zamanlarda başta Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere, yurtdışından da yoğun talep alan  Nekton Bot, ülkemizdeki bazı endüstriyel limanlar için Pilot ve Palamar botları imalatına hız verdi. Gemport Limanı için yapmış olduğu dünyanın ilk klas onaylı HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) Pilot Bot ve Sanmar için tasarladığı ve imal ettiği Pilot Bottan sonra sektörün önemli kuruluşlarından olan Gisaş ile de bir Pilot Bot imal etmek üzere sözleşme imzaladı.

Yurtdışından da talep alıyor

Nekton Bot, son yıllarda yaptığı tanıtım çalışmaları sayesinde yurtdışından da Pilot Bot siparişi almaya başlamıştır. Firma, önümüzdeki günlerde Abu Dabi, Dubai ve Cidde limanları için Pilot Bot imalatına başlamanın hazırlıkları içerisindedir. Pilot Botları dışında, Nekton Botun bir diğer önemli imalat başlığı ise Devriye Botlarıdır. Daha önce, Azerbaycan ve Ekvator Gine’si için özel devriye ve güvenlik botları imal eden Nekton Bot, 2012 yılı içinde Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Deniz Polisi birimi için 12 adet devriye botunu tamamlayarak teslim etmiştir. Bugünlerde ise Somali Deniz Kuvvetleri için tasarlamış olduğu devriye botlarının imalatını sürdürmektedir. Öte yandan Abu Dabi’de katıldığı savunma sanayi fuarı İDEX’te bölge ülkelerinin güvenlik birimlerinin dikkatini çekerek, sahil güvenlik, deniz polisi, deniz kuvvetleri gibi birimlere ürünlerini tanıtma imkanı bulmuştur.

Editör: TE Bilişim