Navlun fiyatları yüzde 95 düştü, gemiler boş bekliyor

Denizcilik sektöründe yaşanan krizin tahmin edilemeyecek boyutlara ulaştığını belirten Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, "Gemi kiralarında yüzde 95'lik düşüşler var. Ticaret olmayınca gemiler iş yapamıyor. Şu anda İstanbul'da 150 gemi boş bekliyor. Rusya'da 120, Yunanistan'da ise 100'ün üzerinde gemi beklemede. Bu beklemenin ne kadar süreceğini, ticaretin yeniden ne zaman canlanacağını ise kimse bilemiyor" diye konuştu.

Referans Ege Bölge Temsilciliği'ni ziyaret eden DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ve yönetim kurulu üyeleri, denizcilik sektöründe çok büyük bir krizin olduğunu dile getirdi. Yaklaşan yerel seçimlerde denizcilik konusuna duyarlı bir başkanın seçilmesini istediklerini söyleyen Dologh ve yönetim kurulu üyeleri, belediye başkanının mutlaka sektörü iyi bilen bir denizcilik danışmanının olması gerektiğini ifade etti.

İstanbul'da kent içi ulaşımda denizden önemli ölçüde yararlanılmasına rağmen İzmir'de ulaşımda denizin payının çok az olduğuna dikkat çeken üyeler, Urla ya da Güzelbahçe'den şehir merkezine konacak gemi seferlerinin, hem kent içi trafiğin hafiflemesine hem de otopark sorununun çözümüne önemli katkılarda bulunacağına işaret ettiler.

Kaptan Bülent Onural ise Körfezin iki yakasının Urla ve Güzelbahçe ile Çiğli arasında düzenlenecek seferler ile bir araya geleceğine dikkat çekti.

Geza Dologh, Başkan Yardımcısı Özden Çokdeğer ve Kaptan Bülent Onural ile birlikte yaptığı ziyaret sırasında, DTO İzmir Şubesi'nin 2005-2009 görev dönemini tamamlamak üzere olduğunu belirtti. Dologh, bu dönemde denizcilik sektörünün sesini kamuoyuna daha fazla duyurmak için çaba sarf ettiklerini belirterek Referans'ın bu konuda verdiği destekten dolayı da teşekkür etti.
 
Dologh yeniden aday

Görevleri sırasında deniz ticareti ile ilgili konular dışında insanlara deniz sevgisi ve kültürü aşılamak amacıyla da çalışmalar yaptıklarını dile getiren Dologh, 12 Şubat'ta yapılacak seçimlerde göreve tekrar aday olduğunu anlattı.

Dologh, gelecek dönemde İzmir'de oluşturulan Denizcilik Üst Konseyi çalışmalarına ağırlık vereceklerini, İzmir'in tüm yönleriyle denizden daha fazla yararlanması için projeler üreteceklerini bildirdi. İzmir'de bir ay sürecek bir denizcilik festivali düzenlenmesinin projeleri arasında olduğunu anlatan Dologh, "Bu festival sırasında örneğin Konak Pier ile Pasaport İskelesi arasındaki alan kapatılabilir. Bu alanda sadece deniz ürünlerinin alınıp satıldığı, deniz mahsulleri servis eden restoran ve lokanta gibi mekânların hizmet verdiği pek çok etkinlikle İzmir'in denizci yönü öne çıkarılıp, sadece Türkiye'nin değil dünyanın ilgisini çekecek bir festival haline dönüştürülebilir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim