Devir -Teslim töreninde bir konuşma yapan Kaptan Mustafa Azman görev yaptığı dönemde yapılan çalışmalar hakkında, bilgi verdi. Kaptan Mustafa Azman şunları ifade etti:

“Aralık 2007 de devraldığım bu görevde ilk haftalardan sonra tarafıma söylenen bir sözü doğrulamadığımı umuyor, düşünüyor ve bundan dolayı memnuniyet duyuyorum. Neydi söylenen, " İlk zaman böyle hararetle çalışırsın, zaman geçtikçe sende heyecanını kaybeder , isteğim olmuyorsa olduğu kadar der, durulursun"

Ne var ki Baskan Yardımcıları arkadaşlarla son yakın zamanlarda bile "ne yapılabilir ilave olarak , orjinal, heyecan verebilecek fark oluşturabilecek" diye konuşmalarımız ve ilave icraatlarımız olmuştur. Burada istişare edilerek karar alınmasının ve  ekip çalışmasının nedenli önemli ve …yaşayarak gördük. Bu kapsamda ekip arkadaşlarımızın büyük özveri ve emeği olduğunu takdirle yad etmeliyim. Göreve başladıktan sonra bazıları başlatılmış uygulamaların geliştirilmesi şeklinde ve çoğunluğu da yeni başlatılmak suretiyle hayata geçirdiğimiz uygulamalardan bir kısmını paylaşma sadedinde şunları söyleyebilirim;

-Gemi adamları müracaat servisinde çalışan memur sayısı artırılarak, kişi başına düşen evrak azaltılmayla işlemeler hızlandırıldı

-Müracaat masası sayısı 2 den 5 e çıkartılarak bekleme süresi kısaltıldı.

-23 adet ayrı Gemi adamı Müracaat dilekçesi 1 dilekçede toplanarak (yaptığımız bu uygulama daha sonra tüm Türkiye’ye yayıldı), ücretsiz dağıtılmaya başlanıldı,

-Müracaat esnasında eksiği bulunan Gemi adamlarına fotokopi hizmeti ücretsiz verilmeye başlandı, zarf ve dosya dahil ücretsiz verilmeye başlanıldı.

-Müracaatta Makina, Güverte ayrımı kaldırılarak, her masanın her sınıf Gemi adamı  işlemi kabul eder halde çalışma başlatılarak bekleme süresi kısaldı.

-Müracaat kabul zamanı genişletilerek daha fazla hizmet üretildi.

-Konularına vakıf memurlar görevlendirilerek hizmet anlayışı ve memnuniyet sağlanmasına çalışıldı,

-Müracaatta gereken gemi adamı harçları ile ilgili C kodu giriş işlemi, müracaat masasına yapılmaya başlanarak gemi adamı külfetten ve zaman kaybından kurtarıldı.

-Bekleme sıra sisteminde değişikliğe gidilerek Müracaat esnasında işlemleri harç yatırma işlemi sebebiyle yarıda kalan müracaat sahiplerinin işlemleri öncelikli numaratör uygulamasıyla hızlı bir şekilde sonlandırılmaya başlandı,

-Hizmet hesabında Emniyet Müd ile müşterek hareketle deniz hudut kapısı çıkışı ve havalimanı çıkış kayıtlarının online teyidli olarak sağlıklı ,doğru  alınması sağlandı.

-Bekleme salonunda yapılan düzenlemeler ile daha ferah bir çalışma ortamı oluşturulmaya gayret edildi.

-Daha az bürokrasi ve burada sözü edilen uygulamalarla Gemi adamı işlemleri kolaylaştırıp hızlandırılarak aracı/ayakçı kullanılmadan talep sahiplerinin kendi işlemini kendisinin yapması ile külfet ve masraf etmemesi teşvik edildi.

-Arşivde uzun yıllardır yapılmayı bekleyen tasnif ve eleme imha işlemi ile arşiv hizmetleri ve buna bağlı yürütülen gemi adamı hizmetleri hızlandırıldı.

-Müracaatı takip eden 24 saat içinde (ve hatta uçağı olan, şehir dışında ikamet edenler için mümkün olduğunca aynı gün içinde) gemi adamları işlemleri tamamlanmaya çalışıldı.

-Ayrıca mesleki, şahsi ve sosyal hayatlarına dair gemi adamları bekleme sürelerinde kendilerine sunulan anket uygulaması gerçekleştirildi.

....

-Gemi adamı Eğitim kurumları ile  öğrenci devam takibi denetimleri yoğunlaştırılarak nitelikli gemi adamı yetiştirilmesine hizmete edildi.

-Kurs değerlendirme sınavlarında hassasiyet gösterilerek adaletli neticeler alınmasına çalışıldı.

-Eğitim kurumları ile koordinasyon toplantıları gerçekleştirilerek kalitenin yükseltilmesi ve çıkan sonuçlarla Başkanlığımızda yürütülen ilgili işlemler revize edildi.

....

-Kıyı Yapıları birimi müstakilleştirilerek butik hizmet üretilmeye çalışıldı.

-Anılan birim eliyle  saha denetimleri, müracaatların değerlendirilmesi-sonuçlandırılması hızlı ve nitelikli hale getirildi.

-Tüm kıyılarda bütüncül bakışla kiralamalarda, kıyı yapısı inşalarında adil, homojen kullanım şartlarının oluşması sağlanmaya çalışıldı.

-Kıyı yapıları envanterleri çıkarılması ve güncel tutulası sağlandı.

....

-Liman Başkanlığı Web sitesi oluşturuldu.

-Anılan site aracılığıyla başta gemiadamı olmak üzere sektör paydaşlarına duyurular, işlemler hakkında açıklamalı bilgiler vb sunulabildi.

....

-Marmaray Deniz Çalışma Gurubu Başkanlığı görevinin kapsamında projenin tüm deniz aşamalarında alınan kararlarla  kritik süreçler den başarıyla geçilerek proje tamamlandı.

-Haliç Metro Köprü projesi, Karayolu Boğaz Geçiş  projesi gibi diğer çalışmalara başkanlık /katılımla başarıyla yürütülmektedir.

......

-Kılavuz kaptanların mesleklerini yürütürken yaşanılan olumsuzluklara çözümler geliştirilmek suretiyle hak ettiği itibarı koruma adına gerekli girişimlerde bulunuldu.

....

-Gemilerin Boğaz geçişi sırasında yaptığı kural ihlaline yönelik  GTH ve  kılavuz kaptanlar tarafından hazırlanan raporlara binaen tarafımızca yürütülen işlemlerle ilgili geri  bildirimler başlatıldı.

....

-Kazalar sonucu oluşan kirlilikle mücadelede ve enkaz kaldırmalarda yoğun ve özgün takip çalışması ile kısa sürelerde sonuç alındı.

-İstanbul’da en büyük deniz kirliliği ile mücadele tatbikatı gerçekleştirilerek, sahada birimlerin sevk ve idaresi yapılarak takdir gören bir başarı elde edildi.

....

-İBB UKOME de yürütülen toplu taşımacılığa yönelik hizmet kapsamında uzun süre çözüm bekleyen yolcu motorlarına dair (kapasite/boy artırımı) konu karara bağlanarak yeniden ruhsatlandırma işlemi başlatıldı.

…..

-Yerel trafikte yolcu taşımacılığı yapan gemi kaptanlarına ""Yerel Trafik Eğitim" proğramları düzenlenerek belgelendirilmeleri sağlandı.

....

-Tarifeli sefer yapan ruhsatlı yolcu gemilerinin yoğun denetim proğramı uygulaması başlatılarak hizmet standartları artırıldı.

-Turizm amacıyla yolcu taşımacılığı yapan teknelere yönelik yoğun denetimlerle ruhsatsız çok sayıda teknenin ruhsatlandırılması sağlanarak kayıt ve kontrol altına alındı.

-Yine bu teknelere yapılan denetimlerle yolcu emniyeti standardı yükseltildi.

-Turizm teknelerinin ruhsatlandırılmasında barınma yeri kriteri getirilerek kamuya açık kıyıların bunlar tarafından fiili işgal durumu bertaraf edilmeye başlanıldı.

-Yabancı bayraklı teknelerin denetimi ve seyir emniyetini tehdit eden şamandıra ve tonozların temizlenmesi çalışmaları başlatıldı.

...

-Kamuya açık kıyılarda izinsiz bağlama barınma yapan teknelere yapılan denetimlerle kıyılardan faydalanamama içerikli şikayete konu durum disiplin altına alınma çalışması hızlandırıldı.

-Belediye ile koordine sağlanarak bunlar için Bağlama barınma yerleri oluşturulması projelerinin hayata geçirilmesinde işbirliği sağlandı.

....

-Yabancı bayraklı gemilerde personel değişikliğinde istenilen evraklarda büyük sadeleştirme yapılarak (ortalama 20-25 evrak 3 e düşürüldü) bu işlemin kolaylaştırılması hızlandırılması sağlandı.

-Deniz kazalarında rapor, bildirim vb işleminde yapılan sadeleştirme ile gemilerin kazaya dair işlemlerinde kolaylaştırma ve gereksiz zaman kaybını giderecek hızlandırmaya gidildi.

-Başkanlığımız çalışma ortamında imkanlar ölçüsünde yapılan iyileştirme yenilemelerle (tefrişat, bilgisayar sistemleri, paylaşımlı klasör uygulaması vb.) daha sağlıklı ergonomik ve verimli ortam oluşturulması sağlandı.

-GHM Nöb Amirliği, Gelen evrak, birimlerinde yapılan fiziki yer değiştirmelerle denizciler ve çalışan lar için verim artırılmaya çalışıldı.

-Mücbir sebep olmaksızın mesaiden sonraya bırakılan İşlemlerin mesai saatine kaydırılması yoluyla yanlış algıların oluşmasının önüne geçilmeye,verimli ve disiplinli  ve hem hizmet alan  ve hem de hizmet üretenlerin mevzuata uygun, zamanında proğramlı olarak iş üretimi sağlanma amaçlandı.

…..

-Denetimlerin yaptırımlarının takibi konusunda başlatılan uygulama ile etkili ve adaletli bir sonuç elde edilmesi sağlandı.

….

-Demir yerlerinde uzun süre atıl vaziyette kalması sebebiyle kendisine, yakın gemilere ve İstanbul’a tehdit oluşturan gemiler için başlatılan takip sitemi sayesinde bahsi geçen gemi ve tehdit kayda değer seviyede azalmış ve bunların atıklarını düzenli olarak vermeleri de temin edilmiş oldu.

….

-Oluşturulan 100 e yakın kontrol takip çizelgeleri /listesi , raporlama formatı, iş akış şemaları ve envanter tablolarıyla eskiye nispeten daha nitelikli verimli , imkan ve kabiliyetleri rantabl şekilde kullanmayı sağlayan çalışma sistemi, uygulamaya geçirildi.

….

-İçeride ve dışarıda faaliyetler projeler çerçevesinde yürütülen kurumsal itibarı güçlendirecek temsillerle  kamu idaresi kimliği güçlendirilmeye çalışıldı.

-Bir kısmı ilk defa olarak üzere Gemi acenteleri, yerel trafikte çalışan yolcu gemi işleten/sahipleri, hukuk büroları, kılavuzluk İşletmeleri, liman ve marina işletmeleri vb. sektörün farklı paydaşlarıyla ilgili oldukları konularla ilgili koordinasyon , değerlendirme, çalışma toplantıları ile konular müzakere edilmiş, doğrular aranmış veriler doğrultusunda iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.

Belki bazı kalemler itibariyle yukarıda bir satırda ifade edilen çalışmaların fikir, proje , uygulama ve yerleşik kılma aşamalarında sarf edilen efor ve gayret ve zorluları bu ve benzer uygulamalar içinde olanların daha iyi anlayıp takdir edebileceğini düşünüyorum.

Beraberinde Türkiye’nin en büyük ve dünyanın çok sayılı ve eşsiz bir limanı olan İstanbul limanı için bazıları yukarıda sayılan yapılan işlemler kadar daha yapılabilecek olanlar olduğunu düşündüğümüz zamanlar da az olmamıştır. Bu denli, yoğun çalışan bir kurumda elbetteki hatalar da  olabilecektir ,  aslolan kasda dayalı olmayan bu oranı minimize etmek ve tekerrürüne mahal bırakmayacak tedbirleri geliştirebilmektir. Özelde İstanbul, genelde ülkemiz en iyilerine layıktır ve buna zamanla kavuşacaktır. Elverirki salahat ve liyakat sahibi sorumluların elinde yönetiliyor olsun.

...

Teslim etmekte olduğum bu onurlu vazifeyi bana layık görerek emanet eden sn Bakanımıza, sn  Müsteşarımıza, Müsteşarlığımızda/Bakanlığımızda bize yardımcı olan idareci ve çalışanlarına, burada İstanbul’da ki Bölge Müdürlüğü ve hususiyle sıklıkla  istişarelerde bulunduğum Bşk Yardımcıları ve diğer liman başkanlığı  çalışanları, tüm mesai arkadaşlarıma, kurum içinde ve dışında halleri ve dilleriyle dostluklarını hissettirenlere aracılığınızla teşekkür eder şükran ve saygılarımı sunarım.

Yine bu vesileyle Denizden ekmeğini kazanan, kendileri için hizmet üretmeye çalıştığımız, her seviye ve görevdeki tüm denizcilerin sektörün mevcut kriz ortamından bir an evvel sıyrılıp bereketli kazanımlar sağlamasını, bu günden itibaren görevi devralacak olan siz değerli meslektaşımın Başkanlık görevine salahat ve liyakaten uyduğu, uyacağı düşüncesi ve temennisi ile yeni görevinizin hayırlı olmasını Cenabı Allah’tan dilerim. Allah Selamet versin.”

Mustafa Azman’dan görevi devralan Hüseyin Gani Aygün konuşmasında Türk denizcilik sektörüne yapılan başarılı çalışmalarından dolayı Azman'a teşekkür ederek bir plaket sundu. Hüseyin Gani Aygün şu ifadeleri kullandı:

“Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’ ın Kaptanlığında yürütülen denizcilik gemisinde bir tayfa olmaktan dolayı mutluluğumu dile getirirken; bugüne kadar İstanbul Liman Başkanlığında görev alarak katkıda bulunan tüm başkanlarımıza ve son olarak da bugün görevi devir aldığım Kaptan Mustafa Azman’a yapmış olduğu çok başarılı hizmetlerden dolayı teşekkür ederken kendisine hizmetleri anısına bir plaket sunmak istiyorum.

Kaptanımızın geniş ufku ve talimatları doğrultusunda, soluksuz olarak sürdüreceğimiz hizmetlerle bugüne kadar taşınan bayrağı layık olduğu en üst seviyede tutmak için bütün ekip arkadaşlarımla birlikte denizciliğimize hizmet etme inancı, azmi ve gayreti içinde olacağız.

Bu vesile ile tüm denizcilerimize,  ALLAH SELAMET VERSİN…

 

Editör: TE Bilişim