Libya Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri, devrik lider Muammer Kaddafi'nin bugün memleketi Sirte'de yaralı olarak ele geçirildiğini ve daha sonra hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak bu açıklama, bağımsız kaynaklarca henüz teyit edilmedi. AFP, Kaddafi öldürüldükten sonra cep telefonu ile çekildiğini söylediği bir görüntüsünü yayınladı.

Kaddafi ile ilgili ilk açıklama UGK yetkilisi Abdül Mecid'den geldi. Reuters ajansına konuşan Mecid, Kaddafi'nin iki bacağından yaralı olarak yakalandığını ve ambülansla götürüldüğünü belirtti.    

Bu açıklamanın ardından uluslararası ajanslara ve Ortadoğu'da yayın yapan basın organları birbirinden farklı haberler geçmeye başladı. Bunlar içinde Kaddafi'nin öldüğü ve yakalananın Kaddafi değil oğlu olduğu da yer alıyordu.

Mecid'in açıklamasından bir süre sonra konuşan diğer UGK yetkilileri, Kaddafi'nin aldığı yaralardan dolayı hayatını kaybettiğini söyledi. Kaddafi'nin cesedinin Misurata'ya götürüldüğü belirtildi. UGK yetkilisi Muhammed Abdül Kafi ise Kaddafi'nin cesedinin güvenlik gerekçeleriyle gizli bir yere götürüldüğünü belirtti.

Yetkili yaptığı açıklamada, "Ayrıca kafasından da vuruldu... Grubuna karşı büyük bir ateş açıldı ve hayatını kaybetti" dedi.

UGK yetkilileri, NATO'nun Kaddafi'nin konvoyuna bir operasyon düzenlediğini ve Kaddafi'nin bu operasyonda hayatını kaybettiğini de söyledi. NATO, Kaddafi'nin öldüğü yönündeki haberleri araştırdığını ve teyit etmenin zaman alacağını belirtti ancak bugün konvoyuna yönelik bir operasyon düzenlediğini kabul etti.

CİBRİL'İN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Sirte'de yaşanan çatışmalarda Kaddafi'ye bağlı güçlerin komutanlığını yapan Genelkurmay Başkanı Ebu Bekir Yunus Cebr'in de öldürüldüğü öne sürüldü.

UGK lideri Abdül Celil'in "Kaddafi hakkında iyi bir haberle ilgili" kısa bir süre içinde açıklama yapacağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim