HABERİNİZ VAR MI ? TEKNELERDEN MTV KALDIRILDI

Denizcilik Müsteşarlığı'ndan edinilen bilgiye göre, 5897 sayılı Kanunla bağlama kütükleri oluşturularak, özel teknelerden motorlu taşıtlar vergisi (MTV) kaldırıldı, ancak Mevcut tüm özel teknelerin ve 18 GT altındaki ticari teknelerin 31.12.2009 tarihine kadar bağlama kütüğüne  kaydı zorunluluğu var.

Bağlama kütüğüne kayıtlar tüm  liman başkanlıkları ve iç sularda belediye başkanlıklarınca yapılmaktadır.

Bağlama kütüğüne ilişkin detaylı bilgiye www.denizcilik.gov.tr web adresinden ulaşılmaktadır.

Teknelerden alınacak harçlar boy esasına göre alınmakta olup, 5.99 metreden küçük gemi, deniz ve iç su araçları harçtan muaftır. 

Ruhsatnameler ve bunların vizelerinden alınacak harçlar şöyledir;

  •  5 metreden  9 metreye kadar olanlardan     200 TL
  •  9 metreden 12 metreye kadar olanlardan    400 TL
  • 12 metreden 20 metreye kadar olanlardan    800 TL
  • 20 metreden 30 metreye kadar olanlardan 1.600 TL
  • 30 metreden büyük olanlardan                    3.200 TL. dir.

Bağlama kütüklerine kayıt edilen gemi, deniz ve iç su araçlarının ruhsatnameleri her yıl vize edilecektir. Kolaylık sağlaması için, vize işlemleri tekne sahiplerinin isteğine bağlı olarak 5 yıla kadar uzatılabiliyor.

30.06.2009 tarihinde devreye giren uygulamayla; amatör denizciliğin gelişmesinin önü açılacak, Türk bayraklı özel tekne sayısının artışı ile yabancı bayrak kullanımının önüne geçilecek, buna bağlı olarak da tekne imal sektörünün gelişmesi sağlanmış olacaktır.
Ayrıca bağlama kütüğüne kayıtlı ve geçerli ruhsatnameye sahip gemi, deniz ve iç su araçları, her türlü gemi sağlık resmi ve fener ücretinden muaf.

Editör: TE Bilişim