Son iki yılda 9 yeni atıksu arıtma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece bu yılın ilk 10 ayında tam 227 milyon 625 bin metreküp atıksuyu arıtarak İzmir ve Sığacık körfezleri, Akarca Koyu ve K. Menderes Nehri ile Güzelhisar ve Nif çaylarını binlerce ton kirlilikten kurtardı. 

Çevre yerleşimlerin en büyük problemlerinden biri olan evsel atıksu sorununu çözmek için  50 milyon TL’lik yatırımla Urla (2), Bayındır, Kemalpaşa, Torbalı, Ayrancılar-Yazıbaşı, Seferihisar, Menemen ve Aliağa’da arıtma tesislerini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu bölgelerde bir  milyona yakın nüfusun evsel atığını arıtacak kapasiteye ulaştı.

2010 yılında 9 yeni arıtma tesisinde 8 milyon metreküp su arıtıldı. Tarım alanları, deniz ve nehirler kirlilikten kurtuldu. 

Avrupa standartlarında arıtma
9 yeni arıtma tesisiyle birlikte işlettiği arıtma tesisi sayısını 21’e çıkan İZSU, 2010 yılının ilk on ayında 227 milyon 625 bin metreküp atıksuyun arıtılmasını sağladı. Bu atıksuların 218 milyon 861 bin metreküpü ileri biyolojik, 5 milyon 131 bin metreküpü doğal ve 3 milyon 633 bin metreküpü biyolojik yöntemle atıksu arıtımı yapan tesislerde arıtıldı. Atıksu arıtımının yüzde 96.2’si ileri biyolojik, yüzde 2.2’si doğal ve yüzde 1.6’sı biyolojik yöntemlerle gerçekleştirilmiş oldu.

2950 belediyinin bulunduğu Türkiye’de, karbonla birlikte fosfor ve azot giderimi de yapılan ve Avrupa Birliği Kentsel Atıksu Arıtım Direktifi standartlarını sağlayan 32 adet ileri biyolojik arıtmadan tam 12’sinin İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarında olduğu ve İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletildiği bildirildi.

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yapım ihalesine çıkan Gümüldür-Özdere ve yapımı planlanan Yeni Foça, Ürkmez, proje çalışmaları süren Buruncuk-Türkelli, Hasköy-Bayındır tesisleri ile birlikte İZSU tarafından işletilecek ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi sayısı 17’ye yükselecek.

Editör: TE Bilişim