Lüks mal ithalatı patladı

Dış ticaret açığında ithalatın dağılımındaki artış tehlikenin boyutlarını daha net ortaya koyuyor. İlk çeyrekte hava taşıtları ithalatı yüzde 490, inci-pırlanta ithalatı yüzde 310, yat gibi deniz taşıtları ithalatı yüzde 237 arttı.

Türkiye’nin dış ticaret açığı 2011 ocak-mart döneminde yüzde 96 artarak 24.5 milyar dolarla tehlike sinyalleri verirken, bu açığa sebep olan ithalattaki artış ise yüzde 46 oldu ve 56 .6 milyar dolara çıktı. Devlet Bakanı Babacan, cari açığın hızla yükselmesinin sebebinin dış ticaret açığı bunda da petrol ithalatının en büyük paya sahip olduğunu ve bunun çıkmasıyla  Türkiye’nin  cari fazla vereceğini söylemişti.

Yüzde 62’nin altı tehlikeli

Ama TÜİK’in son açıkladığı ithalat rakamlarına bakıldığında her ne kadar enerji ithalatı içinde petrol türevleri yağlar başı çekse de Türkiye’nin lüks mal ithalatında olağanüstü bir patlama yaşandığı ortaya çıktı. Yılın ilk çeyreğinde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 56.1’e geriledi. AKP’nin Dış Ticaretten sorumlu eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ’ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 62’nin altına inmesi Türkiye içtin son derece tehlikeli’demişti, bu oran ilk çeyrekte yüzde 60’ın altına yüzde 56’ya geriledi.

Üst gelir grubuna hitab ediyor

Mart’ta ve Ocak-Mart döneminde, hava taşıtları, gemiler-suda yüzen taşıtlar, inciler-kıymetli taşlar, hububat ithalatında yüksek oranlı artışlar dikkat çekti. İthalatta en önemli mal grubunu oluşturan, petrolün de yer aldığı mineral yakıtlar, yağlar ithalatı, Mart’ta yüzde 41, Ocak-Mart döneminde yüzde 42,3 arttı. Mart’ta, motorlu kara taşıtları ithalatında yüzde 73,4, hava taşıtları ithalatında yüzde 397, inci-kıymetli taş ithalatında yüzde 104, gemi ve suda yüzen taşıtlar ithalatında yüzde 264,8 artış kaydedildi.Üst gelir grubunu ilgilendiren değerli taşlar, yat, lüks otomobil ve helikopter ithalatı Türkiye’deki gelir dağılımı uçurumunun giderek büyüdüğünü de ortaya koyuyor.

Yağ ithalatı  arttı

Verilere göre, Ocak-Mart döneminde, petrolün de yer aldığı mineral yakıtlar, mineral yağlar ve müstahsarlar ithalatı, yüzde 42,3 artarak, 8,2 milyar dolardan 11 milyar 718,9 milyon dolara ulaştı. İthalatta 4’üncü ana mal grubunu oluşturan motorlu kara taşıtları 3,9 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde, hava taşıtları, uzay araçları, aksam ve parçaları ithalatı yüzde 490,8 artarak,  1 milyar 125,2 milyon dolara, inci-kıymetli taş ve metal mamulleri italatı yüzde 310,5 artarak, 1 milyar 252,4 milyon dolara çıktı. Gemiler, suda yüzen taşıt ve araçlar ithalatı da Ocak-Mart döneminde, yüzde 236,6 artarak, 99,7 milyon dolardan 335,6 milyon dolara ulaştı.

Editör: TE Bilişim