Yurdun doğusunda kar yağışı ve rüzgar etkili olurken, Erzurum'da 267 köy yolu ulaşıma kapandı. İzmir, Çanakkale ve Tekirdağ'da da şiddetli lodos yaşamı olumsuz etkiliyor. İstanbul ve Ankara'da ise bu gece ve yarın sabah saatlerinden itibaren kar yağışı bekleniyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü de yağışlı havanın tüm yurtta etkisini sürdüreceğini bildirdi. Yağışların, bugün Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu Akdeniz (Adana, Kahramanmaraş ve Hatay), Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Afyonkarahisar, Kütahya ve Isparta çevrelerinde etkili olması bekleniyor.Yağışların, kuvvetli karayelle birlikte bugün öğleden sonra Edirne ve Kırklareli çevrelerinde, bu gece ve yarın sabah saatlerinde, Marmara'nın doğusu, İstanbul'un Anadolu yakası, Kocaeli, Sakarya ve Bilecik, Batı Karadeniz'in iç kesimleri Bolu, Düzce ve Karabük, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Ankara, Eskişehir ve Çankırı ile Afyonkarahisar, Uşak ve Isparta çevrelerinde kar yağışına dönüşeceği tahmin ediliyor.Kuvvetli karayel, kar yağışı ve hava sıcaklığında görülecek azalmaya bağlı olarak meydana gelecek buzlanmanın oluşturacağı olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekiyor.

ERZURUM'DA KAR EVİ ÇÖKERTTİ

Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi beldesinde Abdurrahim Yıldız'a ait toprak damlı ev, kar yağışının ardından üzerinde oluşan kar birikintisinin etkisiyle çöktü. Evde bulunan Mustafa Özer (20) enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.

Erzurum'da etkili kar yağışının ardından 267 köy yolu da ulaşıma kapandı. Kent merkezinde kar kalınlığı 7 santimetreye ulaştı.Bu arada, kar yağışı, Palandöken Kayak Merkezi'ndeki otel işletmecileri ve kayakseverlerin yüzünü güldürdü. Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde etkili olan sıcaklıklar nedeniyle kar kalınlığının azaldığını belirten otel yetkilileri, son kar yağışıyla birlikte pistlerde kar kalınlığının 60 santimetreye ulaştığını söyledi.

VAN'DA KAR

Anadolujet'in Ankara-Van seferini yapan uçağı ise Van'daki kar yağışı ve fırtına nedeniyle Diyarbakır'a iniş yaptı.

Van'ın Gevaş ilçesinde etkili olan kar yağışı ve fırtına nedeniyle de ilçeye elektrik verilemiyor.

Öte yandan, kar yağışı ve fırtına nedeniyle Van-Hakkari kara yolu Güzeldere mevkisinde 2 tırın kayarak yolu kapatması nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı öğrenildi.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yolu trafiğe açma çalışmalarına başladığı ve bölgede çok sayıda aracın bekletildiği bildirildi.

RÜZGAR UYARISI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan ''Meteorolojik Uyarı''da yurdun güney, iç ve batı kesimlerinde bugün saat 03.00'e kadar rüzgarın kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği ifade edildi.

Vatandaşlar ve ilgililer, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesine karşı uyarılırken, zehirlenme riskine karşı bacaların temizlenmesi, gece soba ve doğal gaz sobalarının yakılmaması, bacalarda tek yönlü aspiratörlerin kullanılmaması ve evlerin havalandırılması önerildi.

LODOS ETKİLİ

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı semtinde lodos nedeniyle denizin taşmasının ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Sağlık (AKS) 110 ekipleri tahliye çalışmalarını sürdürüyor.Tekirdağ ve ilçelerinde etkili olan lodosun dinmesiyle deniz ulaşımı ve yaşam normale döndü.

Akport Liman İşletmesi A.Ş'den edindiği bilgiye göre, lodos nedeniyle iptal edilen Tekirdağ ile Karabiga ve Erdek arasındaki yolcu ve araç seferleri lodosun dinmesiyle bugün yeniden başladı.

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 25 şilep ve tanker, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan şiddetli lodos nedeniyle geceyi Şarköy sahillerinde geçirdi.

Sabah saatlerinde lodosun etkisini kaybetmesiyle gece demirleyen 25 gemi ile önceki gün Şarköy sahillerine demirleyen 11 gemi, sabah saatlerinde boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket etti.

TUFANBEYLİ'DE FIRTINA

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle üç evde ağır hasar meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, Tufanbeyli'de gece etkili olan ve hızı saatte 74 kilometreye ulaşan fırtına, bazı evlerin çatılarının uçmasına yol açtı.

Fırtına nedeniyle ilçeye enerji sağlayan ana trafo çıkan yangın büyümeden söndürülürken, çatılardan kopan sac ve tahta parçaları elektrik ve telefon tellerinin zarar görmesine neden oldu. Bu nedenle ilçede iki mahalleye elektrik verilemiyor.

Samsun'un Atakum ve İlkadım ilçelerinde ise lodosun etkisiyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilenen 21 kişi tedavi altına alındı.

MUŞ'TA 5 CAMİNİN MİNARESİ YIKILDI

Muş Belediye Başkan Vekili Rıfat Özen, yaklaşık 500 ev ve iş yerinin çatısının uçtuğunu, 5 caminin minaresinin yıkıldığını belirtti.

Yeşilyurt Mahallesi'nde yıkılan Beraat Camisi'nin minaresinin 8 kişinin kaldığı evin üzerine düştüğünü bildiren Özen, evin bir bölümünün çöktüğünü, ölen ve yaralanan olmadığını kaydetti.

TEDAŞ Muş Müessese Müdürü Murat Karagüzel de lodosun enerji nakil hatlarında hasara yol açtığını, Varto, Korkut, Hasköy, Bulanık ve Malazgirt ilçeleri ile köylerine enerji verilemediğini bildirdi.

Karagüzel, ''Etkili lodos nedeniyle enerji nakil hatlarımızda büyük zarar meydana geldi. Şu ana kadar 50 elektrik direğinin yıkıldığını tespit ettik. Henüz köylere girebilmiş değiliz. Muhtemelen köylerde de elektrik direkleri yıkılmıştır'' diye konuştu.

EĞİTİME ARA

Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Korkut ve Hasköy ilçelerindeki bazı okullarda fırtına nedeniyle eğitime yarın ara verildiği bildirdi.

Vali Erdoğan Bektaş, valilik salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, ilde gece boyunca saatteki hızı 120 kilometreye ulaşan fırtına yaşandığını, çok sayıda ev ve iş yerinin çatısı ile enerji nakil hatlarında hasar meydana geldiğini söyledi.

Hakkari'de sağanakla birlikte etkili olan fırtına nedeniyle bazı ev ve iş yerlerinin çatısı uçtu.

ULUDAĞ'DA KAR

Uludağ'da  kar kalınlığının 50 santimetreyi geçtiği bildirildi.

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, lodos yüzünden yılbaşı akşamında kar kalınlığı 12 santimetre altına düşen Uludağ'da, dün öğle saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini sürdürüyor.Yağışın halen sürdüğü ve yarın öğle saatlerine kadar devam etmesinin beklendiği Uludağ oteller bölgesinde, kar kalınlığının yarım metreyi geçtiği bildirildi.

BOLU DAĞI'NDA ULAŞIMA KAR ENGELİ

D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminde etkili olan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminde sağanak yağış yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışı, özellikle Bolu Dağı'nın Seymenler ve Karanlıkdere mevkisinde etkili oluyor. Karayolları ekipleri söz konusu güzergahta karla mücadele çalışmasını aralıksız olarak sürdürüyor.

Trafik ekipleri, sürücüleri güzergahta etkili olan kar yağışı ve buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Editör: TE Bilişim