Libya'nın Petrol ihracatı iki büyük limandan sürecek

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre; LİBYA geçen hafta isyancıların elinden  teslim aldığı iki petrol lterminalinden mücbir sebep (force-majeure) şartını kaldırarak bu terminallerden yaklaşık bir yıldır dondurulmuş olan petrol ihracatının önünü açtı. 

Libya'nın petrol terminallerindeki yasağı resmen kaldırması, Irak'taki kargaşalar nedeniyle gerilen petrol piyasalarını bir nebze rahatlattı. 

Devlete ait Milli Petrol Şirketi sözcüsü Muhammed el-Harari, ülkenin petrol ihracatının yarısının gerçekleştiği  Es Sider ve Ras Lanuf  limanlarından mücbir sebep halinin kaldırıldığını söyledi. 

Bu açıklama Temmuz 2013 tarihinden beri işgal altında olan iki terminal ile ilgili hükümet ile isyancılar arasında anlaşma sağlandığı haberlerinin ardından geldi. 

Bir mücbir sebep hükmü  yasal işleme karşı petrol ihracatçılarını koruyor,  ama aynı zamanda etkilenen terminalden petrol yüklemesini de yasaklıyor.

Libya'nın Es Sider ve Ras Lanuf limanları  normalde günlük 560,000 varil kapasiteyle Libya'nın günlük  1,3 milyon varil ihraç kapasitesinin yarısına çıkış sağlıyordu. 

Ancak, Harari ilk yükleme zamanının belirsiz olduğunu söyledi ve daha önce de Libya'nın petrol piyasalarında fiyatları etkilememek için ihracatı kademeli olarak arttıracaklarını ifade etmişti.  

İki terminalden ihracat sürdürme umudu,  Brent tipi ham petrolün fiyatında geçen hafta varil başınaUS $ 5 bir düşüş ile katkıda bulundu.

Editör: TE Bilişim