Sovcomflot'a ait "Vladimir Tikhonov" adlı tanker, Güneydoğu Asya pazarına götürdüğü 120.000 ton yoğunlaştırılmış gaz yüküyle 20 Ağustos günü Murmansk limanından hareket etti. Tanker, Rusya'nın ikinci büyük gaz üreticisi olan Novatek tarafından kiralandı.

280 metre uzunluğundaki Viladimir Tikhonov adlı tanker Suezmax boyutlarında.  Tankerin 162.000 ton deadweight kapasitesi var. Tankere nükleer güçle yürütülen 2 buzkıran römorkörü eşlik edecek. “50 Years of Victory” ve “Yamal” adlı römorkörler tankerin Kuzey Denizi buzları arasında sıkışıp kalmasını önleyecek.

Viladimir Tikhonov, nükleer buzkıranlar tarafındanbugüne kadar  refakat edilen en büyük gemi olma özelliğini taşıyor.

Rosatomflot'tan Vladimir Arutyunyan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yamal adlı buzkıran tankeri ve 50 Years of Victory gemisini Yeni Sibirya Adaları açıklarında bekleyecek. Bu bölgede daha fazla buz var. Bu rota sürekli denenen bir geçiş olduğu için Viladimir Tikhonov gemisinin geçişinde de sorun olmasını beklemiyoruz. Bu aylar Kuzey Denizi Rotasından geçiş için en elverişli zamanlar ve kaptanlarımız da deneyimli".

13-14 Knots hız yapabilen Viladimir Tikhonov, Kuzey Denizi Rotası'nı 8-9 günde geçerek yükünü götüreceği Tayland'a doğru yoluna devam edecek.

Daha önce Panamax sınıfı STI Heritage adlı tanker 61.000 ton yoğunlaştırılmış gaz yüküyle Kuzey Denizi Rotasından başarıyla geçmişti.

Novatek, 2011 yılı boyunca Kuzey Denizi Rotasından (NSR) 420.000 ton yoğunlaştırılmış gaz taşımayı planlıyor. Bu 2010 yılı rakamının 6 katı.

Editör: TE Bilişim