Küçükçekmece Gölü’nde yeşil alg (su yosunu) patlaması yaşanıyor. İstanbul’un en büyük tatlı su kaynaklarından olan Küçükçekmece Gölü hızla yok oluyor. Göl yüzeyinde kimyasal atıklardan kaynaklanan algler gözle görülür bir hal aldı. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İçsular Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meriç Albay, gölün su kalitesinin hızla düştüğünü ve bakteri miktarının arttığını belirterek, toksit oranının tehlikeli boyutlara geldiğini söyledi. 

50 YILDIR ATIK BİRİKİYOR

Albay, yeşil örtünün sebebini, aşırı kirlilikten kaynaklanan siyono bakteri artışına bağladı: “Derinliği fazla olmayan ve son yıllarda denizle bağlantısı tamamen kesilen göle, 50 yıldır evsel ve kimyasal atık bırakılıyor. Mayıs ve kasım aylarında göldeki renk değişimi daha belirgin oluyor. Eşkinoz ve Nakkaş dereleri temiz su yerine göle kimyasal atıklar taşıyor. Örnekleri aldık, incelemesini yapıp, tavsiyelerde bulunacağız. alg artışının gölü yok ettiğini görüyoruz.”

SU YÜZEYİ YEMYEŞİL OLDU 

Kentin en büyük tatlı su kaynaklarından olan Küçükçekmece Gölü’nde yosun patlaması yaşanıyor. Su yüzeyi yemyeşil oldu. Uzmanlar bir an önce önlem alınması gerektiğini söylüyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim