Kriz gemi tutulmalarını düşürebilir

Paris MOU kapsamında Avrupa ve Karadeniz limanlarında tutulan gemi sayısı yılın ilk üç ayında dokuzda kaldı.

Paris MOU kapsamında Avrupa ve Karadeniz limanlarında tutulan gemi sayısı yılın ilk üç ayında dokuzda kaldı. Deniz ticaretindeki durgunluk Avrupa limanlarında denetlenen gemi sayılarını da etkiledi.
 
Son beş senedir benzer bir performans sergileyen Türk bayraklı gemilerin Paris MoU limanlarında tutulma sayıları 40’ın altında kalmayı başaramadı. Geçen yıl denetimden geçen 774 gemiden 43’ü çeşitli eksikliklerden dolayı limanlarda tutuklu kalmıştı. Ancak denetlenen gemilerle tutulanlar arasındaki düşen yüzde oranı dikkat çekti. Paris MoU kapsamında Türk bayraklı gemileri beyaz listeye geçirmeyi hedefleyen Denizcilik Müsteşarlığı’nın yıllık tutuklanan gemi sayısını 35’in altında tutması gerekiyor. Dünya ticaretindeki durgunluk ve az sayıda bulunan yükler için de modern gemilerin tercih edilmesi, tutulmaların düşürmesi için bir fırsat yaratabilir.  

Bu yılın ilk üç ayında Paris Memorandumu’na (Paris MOU) üye ülke limanlarında tutulan Türk bayraklı gemi sayısı dokuza ulaştı. Tutulan gemilerin dördü ise İtalya limanlarında alıkonulmuş. Bu oran geçen yılın ay süre zarfında tutulmaların altında. Bu yılın ilk üç ayında Avrupa ve Karadeniz limanlarında denetimden geçen 190 geminin dokuzu çeşitli eksikliklerinden dolayı alıkonuldu. 2008 yılının ilk üç ayında denetlenen gemi sayısı 287 iken tutulan gemi sayısı ise 13 olmuştu.

Bu yıl içinde en ilginç tutulma ise Rotterdam Limanı’nda gerçekleşti. Özpınar Denizcilik’in kontrolünde olan Akçaabat adlı genel kargo gemisi 26 Ocak’ta Hollanda’nın Rotterdam limanında denetimden geçirildi. Sadece beş yaşında olmasına rağmen geminin tutulma nedeni için hazırlanan raporda 51 eksiklik sıralandı. Gemi, eksikliklerini gidermesi için 17 gün limanda alıkonuldu.

Editör: TE Bilişim