The Independent gazetesi yazarı Johann Hari, Somali'de ortaya çıkan korsanlık olaylarının perde arkasında yaşanan skandalı gözler önüne seriyor. Hari, The Independent'te kaleme aldığı yazısında Somalili korsanların olağanüstü hikayelerini anlatırken insanın korsan olası geliyor. Herşey 1991 yılında Somali hükümetinin çökmesiyle başlıyor. Somali’de hükumet yıkılır yıkılmaz okyanusa kirli atık yüklü variller atan esrarengiz Avrupa gemileri Somali kıyılarında görülmeye başlıyor. Sahilde yaşayan halk hastalanıyor. Başlangıçta garip semptomlar, mide bulantısı ve ve sağlıksız bebek doğumları yaşanıyor. 2005 yılındaki tsunami yüzlerce varili kıyıya taşımış ve bir çok varik sızıntı yapmış. İnsanlar radyasyondan dolayı ölmeye başlar. 300’den fazla insan hayatını kaybeder.

Somali’nin BM elçisi Ahmedov Abdullah bu suçun izini sürdüğünde sonu Avrupa’daki bir çok fabrika ve hastaneye ait atıkları ucuz fiyatla yok eden italyan mafyasına ulaşır.

Arupalılar sadece bununla da kalmaz. Aşırı avlanma ile kendi balık stoklarını yok eden Avrupalılar gözünü onlarınkine diker. Ve her yıl 300 milyon dolardan daha fazla değere sahip ton balığı ve karides ve ıstakoz yasadışı balıkçılar tarafından çalınıyor. Yerel balıkçılar ise aç.

İşte yazar korsanların çıktığı ortamı böyle özetliyor. Kendilerini Somali’nin Gönüllü Sahil Koruyucuları olarak adlandıran bu insanların tek amacı elde ettikleri hız botları ile kaçak balıkçı tekneleri ve bütük gemileri bölgeden uzaklaştırmak yada en azından onlardan belirli bir o randa vergi almak.

Hari, korsanlara karşı 2009 yılında yürütülen bu savaş en iyi milattan önce 4. yüzyılda yaşamış ve ölmüş olan bir korsanın şu sözleriyle özetliyor: "Bir şahıs yakalanmış ve “denizlerin mülkiyetine sahip olmak” ile neyi kastettiğini öğrenmek isteyen Büyük İskender’e getirilmiştir. Korsan tebessüm ederek cevap vermiş.

Sen bütün dünyayı ele geçirmekten neyi amaçlıyorsan ben de onu amaçlıyorum. Ama gel gör ki bunu bir gemi ile yapmaya çalışan ben bir hırsız olarak isimlendiriliyorken, bunu bir filo ile yapmaya çalışan sen bir imparator olarak isimlendiriliyorsun. Neden?"

Hari yazısını şu soruyu sorarak bitiriyor: "Somalililerin ayaklarını nükleer atıklar ile kirlettiğimiz denizlerine daldırarak oynatıp bir yandan da onlara ait balıkları Londra, Paris ve Roma restoranlarında keyifle yememizi izlemelerini bekleyebilir miyiz?"

JOHANN HARİ'NİN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN
Editör: TE Bilişim