Korsanlar 2009 Yılında Milyonlarca Dolar Fidye Aldı

Yaklaşık iki aydır Somalili korsanlar tarafından rehin olarak tutulan Panama bandıralı kuru yük gemisi ödenen fidye karşılığında serbest bırakıldı.

SOMALİ - Navios Apollon adlı kuru yük gemisi 28 Aralıkta, Hindistan’dan ABD’ye yük taşırken Yunanistan ve Filipinli 19 mürettebatıyla birlikte Somalili korsanlar tarafından kaçırılmıştı.

Korsanların Elindeki Diğer Gemiler

THAI UNION: 29 Ekim 2009’da kaçırıldı. Gemi ile birlikte 23 Rus, 2 Filipinli ve 2 Ganalı mürettebat rehin tutuluyor.

THERESA VIII: 16 Aralık 2009’da kaçırıldı. Kimyasal yük taşıyan gemi 28 Koreli mürettebatıyla birlikte rehin tutuluyor. Geminin kaptanı, geminin kaçırılması sırasında aldığı yaradan hayatını kaybetti.

NESEYA: 18 Aralık 2009’da kaçırıldı. Güney Somali'deki Kismayo kıyılarında 13 Hindistanlı mürettebatıyla kaçırılmıştı.

SOCOTRA 1: 25 Aralık 2009’da kaçırıldı. Alshahr limanından ayrıldıktan sonra, 6 Yemenli mürettebatıyla birlikte Aden körfezinde ele geçirilmişti.

AL MAHMOUD 2: 28 Aralı 2009’da tamamı Yemenli olan 15 denizciyle birlikte kaçırılmıştı.

ST. JAMES PARK: 1 Ocak 2010’da kaçırıldı. İngiliz bayraklı gemi Tayland’tan İspanya’ya kimyasal madde taşıyordu. Geminin üzerinde Bulgaristan, Gürcistan, Hindistan, Filipinler, Polonya, Romanya, Rusya, Türkiye ve Ukrayna'dan toplam 26 mürettebat bulunuyordu.

ASIAN GLORY: 1 Ocak 2010’da kaçırılmıştı. Araba taşıyan İngiliz bayraklı gemi 8 Bulgar, 10 Ukraynalı, 5 Hindistanlı ve 2 Romen mürettebatıyla birlikte sahilin yaklaşık 1500 km açıklarında ele geçirilmişti.

Korsanlar Son Aylarda Milyonlarca Dolar Elde Etti

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2009 yılında dünya çapındaki korsan saldırıları, yarısından fazlası Somalili korsanlar tarafından olmak üzere son altı yılın en yüksek rakamına ulaştı.

Gözlemciler son aylarda, Somalili korsanlarının Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Hint Okyanusu ve Aden Körfezindeki gemi kaçırmalarından milyonlarca dolar elde ettiklerine dikkat çektiler.

Alınan Tüm Güvenlik Önlemleri Yetersiz Kalıyor

2009 yılının başından itibaren birçok yabancı donanma tarafından Aden Körfezi koruma altına alınarak uluslararası taşımacılı yapan gemiler için güvenli bir koridor oluşturulmaya çalışıldı.
Korsanların kaçırma olaylarını geniş bir alana yaymasından dolayı alınan güvenlik önlemleri yetersiz kaldı.

Nijerya’da Sahillerinde Gemi Kaçırmaları Azaldı

IBM’in raporunda Somalili korsan saldırılarının daha çok Somali'nin doğu kıyısı boyunca Hint Okyanusunda yoğunlaştığı belirtildi.

Nijerya sahillerindeki korsan saldırılarında geçen yıla oranla bir azalma gözlendi. 2008 yılında 40 olan korsanlık olayı, 2009 yılında 28’de kaldı.

Her sene yaklaşık 20 bin gemi Aden Körfezini kullanarak Suveyş Kanalına geçiş yapmaktadır.

Editör: TE Bilişim