Deniz korsanlarının sivil gemilere saldırıları  arttı..  

 Merkezi Malayziya’nın başkenti Kuala-Lumpur’da bulunan  Uluslararası Denizcilik  Bürosunun bildirisine göre,  bu yılın 9 aylık döneminde  deniz korsanlarının 352 saldırısı kaydedildi,

En etkin eylemlerde bulunan, Somalili korsanlardır.  Asya Pasifik bölgesinde sivil gemilere saldırılar azalmışken  Somalili korsanların eylemleri yogunlştırıldı.  Korsanlar, önceden görülmediği bölgede  de eylemlere başladı.  Batı Afrika ülkesi Benin’in açıkları söz konusudur. Bu  bölgede   korsanların  saldırısına uğramış  l9 gemiden 8-i kaçırıldı.  Deniz hukuku uzmanı Vasiliy Gusulyak bununla ilglili olarak şunlar söyledi:

Benim kanımca, kaptanlar sahil koruma organlarına  korsanların saldırılarına dair  bilgileri  daha sık sık vermeye başladı. Sonuçta istatistikler  korsanların  daha aktif  eylemlerde bulunduklarını gösteriyor.

Uluslararası Denizcilik Bürosu  kaçırılmış gemi sayısının azalmasını, Uuluslararası korsanlıkla savaş güçlerinin daha  efektif eylemleriyle izah ediyor.Uluslararası güçler 2008-den itibaren  Aden körfezinde eylemlerde bulunarak   gemi konvoylarına, güvenliğini sağlamak amacıyla refakat ediyor.Rus savaş gemileri de sivil gemilerin güvenliğini sağlama operasyonuna katılıyor.  Savaş gemilerinin varlığı sayesinde gemileri kaçırma olayları  azalmışsa da korsanlık sorunu gündemden kalkmadı.”Morskoy bülten”  İnternet dergisinn başyazarı Mihail Voytenko muhabirimize verdiği demeçte şunları söyledi:                        

Günümüzde  korsanlarla tehdit edilen  deniz yollarından giden  gemilerin üçte bir kadarının silahlı korumaları var. Asıl bu sayede korsanlar  tarafından kaçırılmış gemi  sayısı azaldı.  Dünya toplumunun epey zaman önce gemilerin silahlı kormalarını sağlaması lazımdı. Çünkü bu,  savaş gemilerinin bölgedeki varlığından  daha ucuza mal olur,

Sorunun başka çözüm yolu da var. Rusya ve  diğer bazı ülkeler  deniz korsanlarını yargılayacak Uluslararası mahkemeyi kurmak  girişiminde bulundu. Fakat Birleşik Amerika,bu uluslararası mahkemenin faaliyetleri büyük masraflara  bağlı olacak,diye bu girişimin  hayata geçirilmesini engelliyor.

Deniz korsanlığı Somali’deki iç savaşın bir sonucudur.  Merkez iktidarın  felce uğramış olduğu bu ülke fiilen parçalandı. Ekmek parasını kazanmak imkanları olmayan Somalililer korsanlıkla uğraşmak zorunda kaldı. Korsanlığın getirdiği  gelirin aslan payı uluslararası  teroristler dahil diğerlerinin eline  geçiyor.,Deniz  korsanlığıyla yapılan savaş, istatistiklere rağmen,  gözle görülür olumlu sonuçları  şimdilik, maalesef, vermiyor.

 

Editör: TE Bilişim