Konteyner hatlarının zararları 10 milyar doları aşar

Yılın ilk üç ayında konteyner hatları armatörlük şirketlerinin ortak zararlarının 2.6 milyar doları aştığına işaret eden Akimitsu Ashida, bu rakamın yıl sonuna kadar 10 milyar doları aşacağını söyledi.
 
Mitsui Osaka Lines MOL Başkanı Akimitsu Ashida, dünyanın önde gelen konteyner hatları armatörlük şirketlerinin ortak zararlarının 10 milyar doları aşacağını savundu. Akimitsu Ashida, yeni kapasiteyle navlunlarda artışın beklenmesinin zor olduğunu, buna karşın krizden çıkmanın tek yolunun yeterli navlunlar olabileceğini söyledi.

Bu yılın ilk üç aylık sonuçlarına bakıldığında toplam zararın 2.6 milyar doları aştığına işaret eden Akimitsu Ashida, küçük kapasiteye sahip konteyner düzenli hat armatörlük firmalarının kayıpları da dahil edildiğinde toplamın rahatlıkla 3 milyar doların üstüne çıkacağını söyledi.

İlk üç aylık veriler dikkate alındığında, yıl sonuna kadar toplam zararın 10 milyar doların üstünde olacağını belirten Ashida, şöyle devam etti: "2009 tam anlamıyla kayıp bir yıl. Bu yılın ikinci ve üçüncü üç aylık döneminde biraz hareket olması mümkündür. Fakat konteyner yüklerinden kısmi bir artış olsa dahi halen inşa edilmekte olan ve çoğunluğu yüksek teu kapasiteli konteyner gemileri devreye girdikçe bu sektördeki bunalım dinmeyecek, aksine çok olumsuz bir tablo devam edecek ve mali verimliliği olumsuz etkileyecektir.    İkinci ve üçüncü üç aylık dönemde daha fazla konteynerli yük yeni kapasite tarafından absorbe edilecektir."
 
500 konteyner gemisi bağlı

Konteyner gemileri pazarı incelendiğinde, toplam kapasitenin yüzde 20'sinden fazlasını oluşturan 500 konteyner gemisinin işsiz olarak bağlı olduğunu vurgulayan Ashida, bu yılın sonuna kadar inşaatları tamamlanarak hizmete girecek konteyner gemileriyle toplam konteyner gemileri filosu kapasitesinin yüzde 13 daha büyümüş olacağını hatırlattı.

Editör: TE Bilişim