Kocaeli Üniversitesi Kariyer Günleri’nde Sektör-Üniversite Buluştu

Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Barbaros Denizcilik Kulübü 6. Kariyer Günleri ve Denizcilikte BT Özel Oturumu konulu bir panel düzenlendi. İki oturumda gerçekleşen panelde öğrenciler sektör duayenleri ile buluşma onlara soru sorma fırsatı da yakaladılar. Açılış konuşmasında Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Kayahan, üniversite-sektör buluşmalarının hem eğitime hem de öğrencilerin iş yaşamını daha yakında tanıma fayda verdiğini ifade etti. Barbaros Denizcilik Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Ay da katılımcıların öğrencilere çok büyük katma değer sağladığını ifade ederek bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen ve katılan herekse teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından Beldeport CEO’su Nilhan Değer, ‘İntermodal Limanlar ve Demir İpek Yolu’ adında bir sunum gerçekleştirdi. Değer, multimodal taşımacılık hakkında bilgi veren Değer, limanların stratejik önemi hakkında da açıklamalarda bulundu. Değer’in konuşmasının ardından Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Kapt. Semih Dinçel, ‘Navlun Piyasaları ve Brokerlerin Geleceği’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. Kariyer günlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Dinçel, öğrencilerin şimdiden başlayarak piyasaları ve piyasalarda kullanılan terminolojiyi iyi etüt etmeleri gerektiğini belirtti. Dinçel’in konuşmasının ardından Origin Lojistik CEO’su Yüksel Kahraman, ‘Değişen Dümyada Konteyner Taşımacılığı’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İş yaşamında IQ kadar İQ’nun da önemli olduğunun altını çizen Kahraman, kendi alanında uzmanlaşmanın öneminin özellikle altını çizdi. İlk oturumun son konuşmacısı İletişimci Bedri Ömrüuzun, ‘İş Hayatında İletişim’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ömrüuzun, gençlere yönelik olarak kılık kıyafetten, iş görüşmelerinde takınacakları beden diline ve giyecekleri renklere kadar çok geniş bir yelpazede bilgi verdi.


İkinci Oturumun Konusu ‘Denizcilikte Bt Özel Oturumu Oldu
‘Denizcilikte BT Özel Oturumu’İkinci oturumun ana konusunu oluşturdu. Oturum başkanI Muhammed Bamyacı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda Ekonomist-Yazar Harun Şişmanyazıcı, ‘Endüstri 4.0’ın Deniz Taşımacılığına Etkisi’ konulu bir sunum yaptı.



Hayal Etmek Önemlidir
‘Küçükken hep mucit olmak isterdim. Hayal etmek önemlidir’ diyerek sözlerine başlayan Ekonomist-Yazar Harun Şişmanyazıcı, bugünün en önemli şeyinin ‘yaratmak ve icat etmek’ olduğunu söyledi. Şişmanyazıcı, “Yaratım ve değişim kaçınılmazdır. Değişmek zorundasınız. Her şey değişiyor. Değişimi ıskalayamazsınız. Eskiden teknoloji 15-20 yılda değişiyordu, günümüzde bu değişim anlık oluyor. Bugün sadece ‘sahip olmak’ yetmiyor, en erken sahip olmak gerekiyor... Çok sahip olmak ana hedef olmuş durumda” dedi.
Akıllı Robotlar ve Yapay Zeka

Akıllı robotlar ve yapay zekanın artık her sektörde olduğunu ifade eden Şişmanyazıcı, endüstri 5.0 ile yerinde üretim olduğunu, üretim için farklı lokasyonlara gerek olmadığını ifade etti. Şimanyazıcı, “Endüstri 5.0’ı yakalamak zorundayız. Endüstri 5.0 çerçevesinde yeni kaynaklar sağlayabilecek miyiz? Eskiden bilgiye ulaşmak çok kıymetli ve zordu. Şimdilerde bilgiye ulaşmak çok kolay. Zamanla enerjinin maaliyeti sıfır olacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ticaret farklı bir konuma evrilecek. Yenilenebilir enerjiyle deniz taşımacılığı nasıl bir boyut kazanacak? Yapay zeka, Bulut&Sis bilişimi, blockchain, simülasyon, altyapı günümüz denizcilik sektöründe öne çıkan kavramlar” dedi. Öğrencilerin mutlaka matematik ve algoritma  öğrenmelerini salık veren Şişmanyazıcı, “Rakibiniz robotlar olacak. Buna şimdiden hazırlanmalısınız. Sanal bir eğitim değil gerçek bir eğitim almalısınız. Ya güdeceksiniz, ya güdülen olacaksınız” dedi. Şişmanyazıcının ardından Gullseye Lojistik Teknik Genel Müdürü Mehmet Ali Kayaoğlu, ‘Terminal Operasyon Sistemleri’ konulu bir sunum yaptı. Bu sunumun ardından SofttechYazılım Teknolojileri Yetkilisi Deniz Çağıllıgeçit, ‘Blockchain ve IOT’ başlıklı bir sunum yaptı. İkinci oturumun son konuşmacısı olan TÜBİTAK Bilgem SGE Başuzman Araştırmacı Şerafettin Şentürk, ‘Siber dünyada tehdit ve önlemler’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından soru kısmına geçildi. Öğrencilerin panelistlere soru sormasının ardından Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Barbaros Denizcilik Klübü 6. Kariyer Günleri ve Denizcilikte BT Özel Oturumu sona erdi.



AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim