"Deniz Taksisi" projesinin tasarım sahibi Mert Ünnü, "Kısa Mesafeli Şehir Hatları Teknesi" adını verdiği yeni bir tasarım yaptı. Bu yeni tasarımı şöyle anlatıyor; 

KISA MESAFELİ ŞEHİR HATLARI

Projem güneş enerjisi destekli “Şehir Hatları teknesi”. Projemin gayesi İstanbul’da deniz ulaşımını özendirmek ve kısa mesafeli deniz ulaşımında mevcutlara göre düşük kapasiteli fakat sürekli ulaşım ihtiyacını kesintisiz olarak karşılayabilmek. İstanbul Boğazında paralel ve dikey hatlarda ulaşılmayan iskele kalmasın ve süreklilik sağlansın düşüncesiyle ortaya çıkardığım bu deniz ulaşım aracı ekonomik ve sürekli yolcu taşıma amacı taşımaktadır.

Kısa mesafeli deniz ulaşımında daha düşük kapasiteli, düşük maliyetli ve sürekli sefer olanağı sunan güneş enerjisi destekli toplu taşıma aracı bilhassa Boğaz’da paralel ve dikey hatlarda çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yolcu kapasitesinin az yoğun olduğu bölgelerde ve saatlerde sık sefer olanağı sağlayabilen bu yolcu teknesinin temel amacı düşük maliyetle, güneş enerjisinden de destek alarak ekonomik bir şekilde yolcu taşıyabilmek ve deniz yolculuğuna insanları özendirmektir. Proje fizibıl ve rantıbıl olması ve ulaşılmayan iskele kalmasın hatta artsın amacıyla tasarlanmıştır. Katamaran(iki gövdeli) yapılı gövde sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip olan yolcu teknesi geniş yapısıyla daha fazla yolcu taşıyabilmektedir.

Yolcu teknesinin temel teknik özellikleri ise şöyledir:

Tam boy: 20 metre

Tam en: 8 metre

Draft: 1.3 metre

Yolcu kapasitesi: 94 ve 102 olmak üzere iki farklı oturma düzeni ve engelli aracı sabitleme alanları ve engelsiz giriş çıkışlar

Makine gücü: 2x230 kW

Jeneratör: 2x15 kW

Tahrik sistemi: Su jeti veya konvansiyonel şaft braket sistemi ile iki farklı seçenek

Ekonomik hız: 14 Knot

Tam yol hız: 18 Knot

Yakıt tankı: 2x3000 litre

Temiz su tankı: 1800 litre(tatlı su yapıcı ile sürekli dolu kapasite)

Pis su tankı: 800 litre

Güneş enerji panel alanı: 45,7 metrekare

Güneş enerji desteği: 9,43 kW (arttırılabiliyor)

Yalpa stabiliztörü(tekne seyir esnasında mide bulandıracak şekilde sallanmıyor)

Tescil belge tarihi: 2005

Sancak ve iskelede ikişer, baş tarafta bir ve kıç tarafta bir adet olmak üzere toplam altı adet iniş-biniş kapısı ile kısa sürede ve her yanaşma şeklinde(sancak, iskele, baş ve kış) tahliye ve yolcu alma imkanı ile bu alanda bir örneği daha bulunmamaktadır. Her yanaşma şeklinde de rampaları ile yolcuyu almakta ve tahliye edebilmektedir. Proje ekonomik bir şekilde en fazla yolcuyu en kısa sürede taşımayı amaçlamaktadır. Bu sayede kapasite olarak fazla olmayan ama talebin sürekli olduğu kıyılarda yolcu taşıma ihtiyacını karşılamayı öngörmektedir. Acil durumlar için koltuklar sökülebilmekte ve kargo teknesine veya boş alan içeren bir tekneye dönüşebilmektedir. Böylece afet gibi zor dönemlerde gıda nakli, sağlık veya tedavi merkezi maksatlı da kullanılabilmektedir. Şehir hatları teknesinde 2 adet(kadın ve erkek ayrı) tuvaletlavabo bulunmaktadır. Bavul, koli gibi hacimli kargolar içinde depolama alanları bulunmaktadır. Çevre dostu kısa mesafeli şehir hatları teknesi ekonomik, çevre dostu, farklı amaçlar için dönüştürülebilir yapısıyla başta yolcu taşıma fakat acil durumlarda da farklı maksatlara yönelik kullanılabilmekle beraber stabil halde de kendi enerjisini kendisi karşılayan ekonomik bir deniz ulaşım aracıdır.

Editör: TE Bilişim