Kılavuz Kaptanlar Haftası ANKAŞ ve KEGM'de Kutlandı!

Her sene bir hafta, meslek şehitlerini anmak, kılavuz kaptanlar ve onların can, mal, seyir ve çevre emniyetine katkılarına ilişkin kamuoyu oluşturmak amacıyla “Kılavuz Kaptanlar Haftası” olarak kutlanıyor. 

Kılavuz Kaptanlar Haftası bu yıl 01- 05 Haziran olarak belirlendi ancak pandemi dolayısıyla etkinlik yapılamıyor. Bu nedenle, etkinlikler kapsamında Anadolu Kılavuzluk AŞ.(ANKAŞ) tarafından İzmit ve İskenderun'da ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından Beylerbeyi Yerleşkesi'nde çelenk bırakma törenleri olarak kutlandı.

Hafta, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği ve diğer bünyeler tarafından her sene çeşitli etkinliklerle anılıyordu. Mart ayından beri küresel bir sağlık sorununa dönüşen kononavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl etkinliklerin yapılamayacağı açıklanmıştı.

Türk Kılavuz kaptanlar Derneği tarafından 2007 yılından itibaren her yıl düzenlenen ve gelenekselleşen mesleki panellerin, diğer birçok etkinlikle birlikte hafta boyu bir etkinlikler bütününe dönüşmesi sonucunda “Kılavuz Kaptanlar Haftası” olarak kutlanıyor.

KILAVUZ KAPTANLAR HAFTASI'NIN TARİHÇESİ 

2006 yılında meydana gelen çarmıh kazasında kılavuzluk camiasında çok sevilen ve Baba Lütfü olarak bilinen Kaptan Lütfü Berk, İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde görevinin tamamlamış gemiden inmekte iken düşerek hayatını kaybetti. Bu kazadan sonra o dönem Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği'nin yönetimi, bu haftanın her yıl Kılavuz Kaptanlar Haftası olarak anılmasını kararlaştırdı. 13 yıldır kılavuz kaptanlar haftasında deniz emniyeti, insan unsuru, kılavuz kaptanın rolü kamuoyunun gündemine getirilerek farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca hafta kapsamında mesleğin icrası esnasında hayatını kaybeden kılavuz kaptanlar da anılıyor.

Editör: TE Bilişim