Kayahan bugün sonsuzluğa uğurlanıyor

Aramızdan dün sabah ayrılan Kayahan için bugün İstanbul CRR'de saygı töreni düzenleniyor.

Ünlü müzik adamının cenazesi,Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak namazın ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verilecek Kayahan bugün sonsuzluğa uğurlanıyor.

 Besteleriyle kuşakların yaşamına dokunan, sayısız aşka ve hatıraya eşlik eden Kayahan aramızdan ayrıldı. Popüler müziğimizin en üretken isimlerinden biri olan Kayahan, yumuşak doku kanseri tedavisi gördüğü Acıbadem Maslak Hastanesi'nde, dün sabah 66 yaşında hayatını kaybetti.

Cemal Reşit Rey'de tören yapılıyor Usta sanatçı için ilk tören Cemal Reşit Rey'de düzenleniyor. Suat Suna, İskender Paydaş, Arif Sağ, Hakan Peker'in de aralarında bulunduğu bir çok isim tören alanındaki yerini aldı.

'İkinci babamı kaybettim' diyen Suat Suna duygularını "Bir sanatçı kaybı yaşıyoruz ama benim içinbir baba kaybı.Son konseriyle ilgili çok konuştuk rahatsızlığı ileri boyuttaydı. Bu konserin yapılması sağlık açısında iyi değildi ama o bunu yapmak istedi. Çünkü seyircisiyle vedalaşmak istiyordu. Yıllarını seyircisi için yaşamış olması, şarkı yazmayı hayatındaki en önemli yere koyması, hastalığının durumunu farketmesi ve seyircisiyle buluşmak istemesi çok dramatik. Sahnede bunu yaşamak istedi. Çok fazla söyleyecek bir şey yok. Kendine özel bir insandı. herkesin örnek aldığı biri vardır bu işte. O hep kendi yolunu çizdi vedası bile öyle oldu." sözleriyle anlattı.

Kızı Beste Açar: Keşke küçük oğlum da onunla uzun vakit geçirebilseydi

Cemal Reşit Rey'deki törende canlı yayına katılan kızı Beste Açar kendisi için yazılan "E bebeğim" şarkısının hikayesini anlattı: "Bir gün işten gelmiş. Her gün beni öperdi gelir gelmez. Bana 'E bebeğim' şarkısını yazmış. Onu çok sevdiğimi, her şey için teşekkür ettiğimi söylemek istiyorum. Babam bana hakkını helal etsin. Çok iyi kalpli, herkesin muhteşem bir ders aldığı insandı. Büyük oğlum 17 yaşında. Keşke küçük oğlum da onunla uzun vakit geçirebilseydi.

kayahan_cenaze.jpg

Askerlerin omzunda çıkarıldı

Okunan duaların ardından Kayahan’ın cenazesi askerlerin omuzunda tören salonundan çıkarıldı.

Beste ve sözleriyle popüler müziğimizi on yıllar boyunca beslemenin yanı sıra gitarıyla özdeşleşen bir enstrümantalist ve kalplere dokunmayı bilen bir şarkıcı olan Kayahan tıpkı efsanevi sloganındaki gibi "Yolu sevgiden geçen herkesle bir gün bir yerde buluş”muş bir sanatçıydı. Nilüfer'le yıllar süren işbirliğiyle -Erol Evgin, Çiğdem Talu, Melih Kibar işbirliğinden sonra- popüler müziğimizin en verimli birlikteliğine imza atan besteci, o kadar çok unutulmaz şarkı yarattı ki birini saysak öbürünün hatrı kalır...

Yine de denemek gerekirse... “Geceler”, “Esmer Günler”, “Mor Menekşe”, “Beni Anlamadın ya”, “Ve Melankoli”, “Seni Seviyorum”, “Seninle Her Şeye Varım Ben”, “Sensiz Olmazki”, “Canım Sıkılıyor”, “Odalarda Işıksızım”, “Sarı Saçlarından Sen Suçlusun”, “Bir Aşk Hikâyesi”, “Allahım Neydi Günahım”, Hele “Yemin Ettim...” İbrahim Tatlıses'ten Muazzez Abacı'ya farklı türlerin zirvesindeki isimlerin cazibesine dayanamayıp seslendirdikleri bu şarkı, 1990'ların adeta marşı olmuş ve Kayahan'ı ölümsüzlüğe daha o yıllardan taşımıştı.

Bugün 30-40 yaş kuşağından olanların hayatlarına daha çocukluklarında “Bir aslan miyav dedi” yle giren sanatçı, özellikle işte o “Yemin Ettim” albümünden sonra hepimizin kalbine taht kurmuştu. Öyle ki son 40 yılda neredeyse onun şarkılarının söylenmediği hiçbir aşk yaşanmadı bu topraklarda... İşte tek tesellimiz de bu müzikseverler olarak; Kayahan, şarkıların ölümsüz kıldığı bir adam... 2015 dev kayıplar yılı oluyor. Müzeyyen Senar, Yaşar Kemal, Erol Büyükburç... Şimdi de Kayahan... Umarız ki sondur... Kayahan içinse ustanın muhteşem şarkılarından “Geceler”de dediğinin üstüne ne denebilir: Dört duvar efk âr... O masum “Mor Menekşe” işte şimdi hıçkıra hıçkıra ağlıyor.

“Siyah-beyaz film gibi” bir hayat...

Kayahan Açar, 29 Mart 1949'da İzmir'de dünyaya geldi. Çocukluk ve gençlik yıllarını Ankara'da geçiren Kayahan, daha sonra İstanbul'a yerleşti. İstanbul'dan sonra uzun süre Balıkesir-Gömeç'teki İnta Sevgi Köyü'nde Geceler Caddesi ve Mavilim Caddesi'nin kesiştiği Hülyam Çıkmazı'nda yaşadı. Bu köydeki bütün cadde ve sokaklar, Kayahan'ın şarkılarının isimlerinden oluştu. Bugüne kadar 3 adet 45'lik, 1 longplay, 13 kaset ve CD ile bir single çıkaran ödüllü sanatçı, 1986'da “Geceler” şarkısıyla ilk büyük ödülünü Altın Portakal'la elde etti. 1989'da Eurovision'da “Gözlerinin Hapsindeyim” ile Türkiye'yi temsil eden Kayahan, 1991'de çıkardığı "Yemin Ettim" albümüyle büyük başarı yakaladı. 1997'de İpek Tüter ile evlenen sanatçının Beste ve Aslı Gönül isimli iki kızı bulunuyor. Başarılı sanatçı, 1990'da yumuşak doku kanserine yakalandı, hastalık 2005 ve 2014'te tekrar etti. Aramızdan dün sabah 66 yaşında Kayahan'ın kaybının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de aralarında bulunduğu siyasiler taziyelerini yayınladı.

Vasiyet niyetine...

Nasıl Ayrılacağız?

Neler yaşadım şu kısa hayatımda Sen benim tek hatıramsın... Hiçbir zaman doymadım sana, doyamam... Bin yıl daha yaşasam da, Günlerden sen, aylardan sen Yıllar zaten sensin Nasıl ayrılacağız biz seninle Ömrüm bin yıl olsa da doyamam sana Ellerin ellerimde olsun daima Beni sen uğurla son yolculuğuma En kırmızısından bir karanfil olsun Aç perdeleri kalbim ışıkla dolsun Gözlerim gözlerinin içinde kalsın lütfen Söyle karanlığa, söyle şarkımızı. Ben hiç kıyamam gözyaşlarına. Melekler ağlar mı hiç bebeğim? Yasla başını, yasla göğsüme lütfen, lütfen. Yolumuz ayrılmadan, günlerimiz dolmadan Kader bizi ayırmadan sarıl biriciğim Öyle hüzünlü bakma kar tanesi. Bu defa götüremem yanımda seni. Aklım sende kalır sakın ağlama. İyi geceler der gibi uğurla beni.  

Editör: TE Bilişim